Nagyon sokan vannak, akik tavasszal, olyan tüneteket tapasztalnak magunkon, mint az alvászavar, a kimerültség, vagy rossz közérzet, amit a depresszióval azonosítunk, pedig nem is biztos, hogy erről van szó. Ilyenkor gyakran megbetegszik a család, a kisgyerekek folyton náthásak és köhögnek.

A köznyelv ezt az állapotot csak tavaszi fáradtságnak nevezni, valójában a téli-tavaszi átállásról van szó, ami alapvetően egy normális folyamat. Bár leginkább kora tavasszal tapasztalható ez a jelenség, de mivel ha a tavasz hűvös, és csak májusra érkezik meg a jó idő, egészen április végéig is elhúzódhatnak ezek a tünetek.

Számos módja van annak, hogy megkönnyítsük a szervezetünk átállását télből a tavaszba. Nem árt persze a házi orvost is felkeresni, mert megeshet, hogy valóban depressziósak vagyunk, ugyanakkor a tavaszi fáradtság is nagyon gyakori. Ha tavaszi fáradtság okozza a tüneteinket, akkor rengeteg lehetőségünk van, hogy kimozdítsuk magunkat ebből a fáradt, rossz közérzetes állapotból.

Így segíthetjük át szervezetünket a tavaszi fáradtságon!

Rengeteg mindent tehetünk azért, hogy jobban aludjunk, kevésbé legyünk fáradtak, és ne érezzük magunkat annyira levertnek. Az egyik ilyen lehetőség, hogy sokat vagyunk a szabadban, a friss levegőn. Sétáljunk nagyokat, kertészkedjünk, kocogjunk. A sportolásnak számos jótékony hatása van a szervezetünkre, többek között a tavaszi fáradtság leküzdésében is nagy segítség lehet.

A tavaszi tisztítókúrák is jó hatással lehetnek ránk, és elűzhetünk a rossz közérzetünket. Azért arra figyeljünk, hogy csak olyan kúrát végezzünk, amit előtte a házi orvosunk jóváhagy.

Az illóolajok használata is javíthatja a koncentrációnkat, segíthet a nyugodt alvásban és a fáradtság leküzdésében. Párologtathatunk levendulát, eukaliptuszt, citromfüvet vagy borsmentát is.

A levendula a lelki egyensúly helyreállításában lehet hasznos, míg a másik három illóolaj a felfrissülésben segíthet. A vitaminokról sem szabad megfeledkezni, a vas és a cink pótlása is segíthet a fáradtságérzés megszűntetésében.

Hasonló bejegyzések