A közhiedelemmel ellentétben a merevedési zavar nem csak az idősebb férfiak problémája, valójában egyre több 40 év alatti férfi számol be ilyen típusú problémákról. A háttérben állhatnak pszichológiai, neurológiai vagy pszichés okok is.

A fizikai okok javarészt az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a magas vérnyomás, vagy a tesztoszteron hormon hiánya. Ezen kívül bizonyos mentális egészségügyi állapotok, mint a depresszió és a szorongás is visszafoghatják a férfiak szexuális lelkesedését. Ha egy férfi egyszer úgy találja, hogy képtelen szexuálisan teljesíteni, nem ritka, hogy szorongani kezd és az egész folyamat egy önbeteljesítő jóslattá válik.

A szorongás forrásának azonosítása kritikus fontosságú, ha egy férfi merevedési zavarának hátterében pszichológiai okok állnak. Ilyenkor egy terapeuta segíthet azonosítani a káros hiedelmeket és átformálni a gondolkodásmódot.

Sokszor felmerülő téma, hogy a túl sok pornó nézése merevedési zavart okozhat, ez azonban nem ilyen egyszerű. Csak akkor befolyásolja ugyanis negatívan a szexuális életet, ha irreális elvárásokat alakít ki. Önmagában tehát nem vezet merevedési problémákhoz. Ezek a zavarok ettől sokkal árnyaltabbak és az egyéni félelmekben és az összetett kapcsolati dinamikában rejlik a kulcs.

Inkább a szorongás és a partner kielégítésével kapcsolatos aggodalmak azok, melyek szerepet játszanak a kialakulásában. A kezelés gyakran életmódbeli változásokkal kezdődik, ha az ok pszichológiai, akkor pedig ilyen szakember kezdi meg a kezelést.

Nem a világ vége

A párok sokat tehetnek, hogy megbirkózzanak a merevedési zavarral. Ez ugyanis nem a világ vége. Néhány kiábrándító együttlét után csábító lehet, hogy egyszerűen szex nélkül éljenek, azonban jobb, ha a partnerek együtt dolgoznak azon, hogy javítsák kapcsolatuk intim oldalát.

Gyakorolhatják például a stop-start módszert, ami nagyobb kontrollt adhat a férfiaknak az erekciójuk felett. Ha pedig a hangsúlyt a szórakozásra helyezzük, akkor az segíthet enyhíteni a teljesítménykényszert.

Hasonló bejegyzések