A méreganyagoktól való megszabadulásnak hosszan kidolgozott irodalma született korunkra. Sorra olvashatjuk az interneten széles körben terjedő recepteket és módszereket, melyek mind a jobb élet reményével kecsegtetnek.  Az étkezésen túl van azonban egy terület, ahol észrevétlenül kerülhetünk akár napi kapcsolatba veszélyes anyagokkal…

A civilizációs haszonelvű gondolkodás olvasztótégelye: ruhaipar

Napjainkban nem egy cikk látott már napvilágot a gyermekeket olcsón foglalkoztató világmárkák kizsákmányoló üzletpolitikájáról. Ez már önmagában súlyos erkölcsi normákat rúg fel, de ez alkalommal jelen írás a nemzetközi ruhaipar kereskedelem által használt egészségre ártalmas alapanyagokra kívánja felhívni a figyelmet. A közelmúltban derült ki, hogy a Greenpeace vizsgálatai alapján a megengedett szint feletti értékben mutatták ki az immunrendszerre, szaporítószervekre és hormonrendszerre káros anyagok jelenlétét számos márka gyerekruháiban.

A kutatás eredményei vészjóslók

A környezetvédő szervezet kísérletképpen a világ 25 országában, köztük Magyarországon vásárolt kifejezetten a gyermek korosztály számára forgalmazott textiltermékeket. A független, minősített laboratórium szakemberei összesen 12 világmárka termékeit vették górcső alá.  Az eredmény megdöbbentő. Mielőtt az olcsó kínai piac után védve éreznénk magunkat a bevásárlóközpontok kényelmében, felmerül a kérdés: vajon van-e különbség a minőségben, ha meglátjuk a címkejelzést. Garanciát jelent-e, ha a magukat tudatosnak és felelősnek tartott szülők gyermekünket a jól ismert logók által fémjelzett öltözetekbe bújtatjuk? Egy biztos, a márka szerinti vásárlás jóval több pénzünkbe kerül, mintha a „no name” ruhadarabokat választanánk, ráadásul – ahogy a kutatások eredményei igazolják – nem vásárolunk velük automatikusan egészséget sem.

A kalkulált jövő

Bőrünk a legnagyobb összefüggő felületű szervünk, mely létfontosságú szerepet tölt be a kiválasztásban, és az anyagok jó része is ezen keresztül szívódik fel. Mennyire válik egészséges felnőtté a következő generáció, ha már kiskorától kezdve olyan terhelésnek van kitéve a szervezete a különböző vegyi anyagok által, mely például a szaporítószerv-rendszerére hat beláthatatlan következményekkel hosszútávon? Szerencsére a Greenpeace tevékenységének köszönhetően törekvések mutatkoznak arra, hogy a közeljövőben a gyárak világszerte csökkentsék, illetve a nullához közelítsék a mérgező anyagok kibocsátásának mennyiségét, ezzel is hozzásegítve a méregmentes életmód kialakulásának táplálását a világ lakosságának körében.

Hasonló bejegyzések