A legfrissebb kutatások szerint érdemes a zöld teával kísérletezniük azoknak, akik szeretnének hatásosan lefogyni, ezen felül pedig csökkenteni vérzsírjuk és testzsírjuk szintjét, illetve mennyiségét. Az ízletes ital a Távol-Keleten évszázados hagyományokra tekint vissza, és már kezdetben is azért fogyasztották előszeretettel, hogy a tea az emberek szervezetében kifejthesse pozitív, többnyire egészségmegőrző és immunerősítő hatásait.
Akkor még nem tudták, ma azonban az orvostudomány bebizonyította, hogy a zöld tea összességében nem csak egészségünk védelmére használható fel kitűnően, hanem arra is, hogy általa leadjuk felesleges kilóinkat.

Jó hatással van a zsíranyagcserére

Egy orosz kutatócsoportnak néhány patkánykísérlet segítségével sikerült bebizonyítania a gyakorlatban is, hogy a zöld teában megtalálható antioxidánsok, egészen pontosan a katekinek rendkívül jó hatást gyakorolnak a zsíranyagcsere folyamatára. A szakemberek a kísérletek során hét héten keresztül a zöld tea összetevőjét adták két patkánycsoportnak úgy, hogy az egyikük folyamatosan magas energiatartalmú étrendet kapott, a másikak pedig magas energiatartalmú diétás menüt.
A kutatás során bizonyosságot nyert, hogy a zöld tea összetevői rendkívül jó hatást gyakoroltak a patkányok rossz koleszterinszintjére még a magas energiatartalmú étrend esetében is. Ezen felül a katekin pozitívan hatott a vérben előforduló egyik legkárosabb zsírfajta, a triglicerid szintjére is, aminek köszönhetően a patkányok testében a kísérlet ideje alatt az étrendtől függetlenül csökkent a zsírszövet mennyisége, avagy az állatok fogyást produkáltak.

Mozgás mellett még intenzívebb a hatás

Japán kutatók ezeket az eredményeket szerették volna további kísérleteknek alávetni azáltal, hogy megvizsgálják, a zöld tea vajon milyen hatást vált ki az elhízott szervezetben akkor, ha ahhoz még rendszeres fizikai aktivitás, avagy testmozgás is társul. A kísérletekhez azonos életkorú és testtömegű egereket választottak, akiknek azonos mennyiségű zöldtea-kivonatot adtak, azonban más intenzitású testmozgásra ösztönözték őket eltérő zsírtartalmú diéta mellett.
A tesztek 15 hétig tartottak, és a kutatók megállapították, hogy a magas zsírtartalmú étrend esetében csupán a zöldtea kivonata képes volt 47 százalékkal, míg rendszeres fizikai aktivitás társaságában további 24 százalékkal csökkenteni a testtömeg növekedését. Ez a gyakorlatba átültetve annyit jelent, hogy a rendszeres fizikai aktivitás képes felerősíteni a zöld teában található antioxidánsok hatását úgy, hogy jelentősebb mértékben járulnak hozzá a zsír lebontásához, ezáltal pedig a fogyáshoz.
Egy holland kutatás ezen felül kimutatta, hogy amennyiben a zöld teát más alapanyagokkal, például koffeinnel együtt alkalmazzák, abban az esetben fogyasztó hatása még a fentieket is képes felmúlni, ha tehát látványos eredményt szeretnénk, érdemes a koffeinnel dúsított zöld teát választani kúraszerű, vagy rendszeres fogyasztásra.

Hasonló bejegyzések