A fogyókúrázók nagytöbbsége már a hozzáállással elrontja az egész diétát és vagy nem fogy vele, vagy fogy, de hamar vissza is szedi magára a nagy nehezen leadott kilókat. Bár igaz, hogy kalóriadeficit kell a súlyvesztéshez, de önmagában ennyit tudni nem elég a hatékony, tartós és főleg egészséges fogyáshoz.

Hogyan fogyhatunk könnyedén? Klikk ide

Mi az a kalória deficit?

A szervezetnek bizonyos mennyiségű energiára van szüksége mindenhez. Az életfunkciók fenntartásához ugyanúgy, mint a bonyolultabb gondolatokhoz, vagy bármilyen mozgáshoz, tevékenységhez. Alapvetően egy átlagos felnőtt ember 1500 – 2000 kalóriát „éget” csupán azzal, hogy él. még alvás közben is energiát használ fel szervezetünk, hiszen ereinkben kering a vér, lélegzünk, anyunk működik, szerveink sosem alszanak. Az energiát táplálkozással biztosítjuk magunknak és amennyiben több energiát tartalmazó ételt, italt viszünk be adott idő alatt, mint amennyit elhasználunk, a fölösleg egy része elraktározódik, és hízunk. ha pont annyit kap szervezetünk, amennyit el is használ, akkor stagnáló állapot jön létre, de ha fogyni akarunk – értelemszerűen – kevesebb kalóriát kell bevinnünk, mint amennyire szükségünk van. Ez utóbbit nevezzük kalóriadeficitnek, ami valóban a hatékony fogyás alapvető „kelléke”.

Miért nem elég csak annyit tudni, hogy kevés kalóriát vigyünk be?

Azért nem elég csupán minimalizálni a napi kalóriabevitelt, mert a szervezetnek rengeteg különböző anyagra van alapvető szüksége az életfunkciók fenntartásához, a szervek megfelelő működéséhez és a szervezet regenerálásának biztosításához. Ha ezeket nem kapja meg, sokkal erőteljesebb éhségérzetet generál, mivel jelzi folyamatosan, hogy nagyon szüksége lenne valamire. És bár a fogyókúra szempontjából ez a látványosabb probléma, van ennél fontosabb gond is. A fontosabb gond nem más, mint az egészségi állapot romlása, a közérzet a koncentrációs képesség hanyatlása.

Mire van szüksége a szervezetnek?

Szervezetünknek szüksége van szénhidrátokra, zsírokra, fehérjékre, vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre, melyeket az ételeinkből és italainkból biztosítunk. Ha gyors felindultságból, de kevés tudásanyaggal arra jutunk, hogy a zsírt, szénhidrátot száműzzük étrendünkből, hogy így fogyjunk, így tüntessük el a zsírpárnákat, a narancsbőrt, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy fogytunk, de rosszul érezzük magunkat és bár kevesebbet mutat a mérleg, mégis marad rajtunk zsír. Persze hogy marad, ahhoz, hogy a zsír ilyen koplalós diétával eltűnjön sok idő kell.
A szervezet ugyanis nem azonnal a zsír raktárhoz nyúl, ha szüksége van tápanyagra. Sok esetben éli föl saját magát, és inkább az izomrostok közti zsírból állít elő fehérjét a központi idegrendszer működésének biztosítására. Szervezetünk számára ez az elsődleges, így még akár a csontozat épségét is feláldozza ezért, bár azt már csak a legvégső esetben. Szóval be kell vinnünk napi szinten szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket is, de nem mindegy, miből. vannak ezeknek ócska és értékes fajtáik is. Például a fehér kenyér igaz, hogy nagyon finom, de nagy ellensége mindenkinek, míg a barna, teljes kiőrlésű vagy más gabonából (például rozs) készült kenyerek értékes anyagaikkal táplálják a szervezetet, miközben megfelelő mennyiséget fogyasztva belőlük koplalás nélkül, egészségesen fogyhatunk a kívánt súlyra.

Mindezek fényében, hogyan diétázzunk?

  • Dolgozzunk kalória deficittel!
  • Étkezzünk változatosan, válogassuk össze minden napra a számunkra szükséges szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó ételeket.
  • Mérjük pontosan és tartsuk be az adagokat!
  • Diéta előtt tájékozódjunk arról, mire van szüksége szervezetünknek, naponta miből mennyi kell és ezt milyen ételekkel tudjuk biztosítani! Talán ez a legfontosabb, hiszen ötletszerűen, a „majd csak lesz valahogy” elvre építve semmiképpen nem lehet megfelelően fogyni, egészségesnek maradni és megtartani az elért eredményeket.
  • Igyuk meg a számunkra szükséges vízmennyiséget! Alapvetően a napi kettő liter folyadékot (lehetőleg tiszta vizet) minden felnőtt embernek el kellene fogyasztania egészsége megőrzésének érdekében, de sokaknál ez lehet három liter vagy annál több is. Ez a mennyiség függ a testtömegtől, függ a sporttól, amit űz, a külső hőmérséklettől és a táplálkozástól is, ezért nem csak egyénre lebontva változó, de még évszakra és tevékenységre is.

Együnk többször kicsi adagokat és semmiképpen ne feledkezzünk meg egy-egy étkezésről, valamint ne együnk meg egyszerre két adagot, mondván úgy napi bontásban vagyunk, majd kihagyom az uzsonnát. Teljesen rendben van, ha néha marad egy kis hiányérzet étkezés után.

Hasonló bejegyzések