Míg evés nélkül képesek vagyunk akár napokig is élni, addig víz nélkül erre képtelenek lennénk. Van, aki kútból szivattyúzza a vizet, mások a csapból nyerik ki, sokan palackosat vásárolnak belőle, egyesek kizárólag cukros üdítők formájában fogyasztanak belőle, de egy a lényeg: víz nélkül nem élet az élet.

Az egészséges vízfogyasztás

Az emberi test nagy hányada vízből áll, ezért ha ez a vízmennyiség elpárolog vagy eltávozik, könnyedén rosszul lehetünk. Napi két liter víz javallott mindenki számára, a nyári tikkasztó hőségben pedig ennél több is lehet. Fontos azonban, hogy ne vigyük túlzásba se az ivást, mert akár vízmérgezést is kaphatunk. A víz milyensége is kiemelten fontos, csak megfelelően tisztított, minőségi vizet fogyasszunk. A boltokban kapható vizek közül vannak szénsavasak, mentesek és enyhék, utóbbiak a savasnál kevésbé buborékosak. Ha már palackos vizet választunk, inkább a szénsavmenteseket részesítsük előnyben, de ha imádjuk a buborékokat, akkor is inkább az enyhét válasszuk.

Cukrozott italok, alkoholok

Nem tiltott gyümölcs az üdítő, de bánjunk velük óvatosan. A cukrozott üdítőitaloktól tönkremehetnek a fogak, a szénsavtól a szájüreg és a gyomor is, a kis százalékos gyümölcslevek pedig valószínűleg csak hírből ismerik a valódi gyümölcsöket. Az alkohollal sincs probléma, amíg valaki egészséges mértékben fogyasztja.

Hogyan legyen jó a víz?

A vezetékes vizeket sokféle tisztítószerrel kezelik, mielőtt a csapunkban landol, ezért nem árthat, ha vásárolunk hozzá valamilyen víztisztító, vagy szűrőberendezést is, így jobb minőséget tudunk kinyerni. A kerti kutakból akár rendkívül jó minőségű nedűt nyerhetünk, de feltétlenül szükséges hozzá egy jó minőségű szivattyú és a megfelelő alkatrészek. Ne felejtsük el, hogy teljesen más eszközök szükségesek öntözővíz kinyeréséhez, mint olyanhoz, amit fogyasztásra szeretnénk felhasználni. Az olyan területeken, ahol rendkívül rossz minőségű a víz, és nem áll fent szivattyú- vagy vízprobléma, ott ajánlatos boltban forgalmazott palackosat vásárolni.

Hasonló bejegyzések