Az őskorban amikor az ételek sokkal komolyabb rágást igényeltek, a bölcsességfogra igen nagy szüksége volt az ősembernek. Manapság a sok finomított élelmiszer miatt ezeket a fogakat nem használjuk kellő intranzitivitással. Egyre gyakoribb eset, hogy a páciens várja az előtörő bölcsességfogat, de épp az evolúciós fejlődés miatt az ki sem alakul már.

Sokszor a kezdetleges fogcsírák jelen vannak, de csak csökevényes fogakká képesek kialakulni. A kevésbé szerencséseknek viszont a növekedés elindulása nagy fájdalommal, akár gyulladással is járhat.

Mikor érdemes kihúzatni? Amikor fiatal felnőttekre felkerül a fogszabályzó, legtöbbször a szakembernek ki kell választania egy „felesleges” fogat amit azért kell kihúzni, hogy a majd szép egyenesen kialakuló fogaknak kellő helye legyen. Ilyenkor a döntés általában a bölcsességfogra esik, hiszen ezeket érjük el a legnehezebben, ezeket tudjuk megtisztítani a legkevésbé.

Sokszor ez a fog amúgy is szuvasodva bújik elő, hiszen a tisztíthatatlansága miatt folyamatosan megtelepszik rajta a lepedék, így könnyen elszuvasodik. És mivel a funkciója sem az mint régen, ezért könnyen romlik tovább.

A fog eltávolításának lehetséges módjai

Lehet húzni, illetve műtéti eljárást alkalmazni. Minden esetben egy röntgen felvételt kérnek tőlünk, hiszen ennek a segítségével látják a gyökerek pontos állását. Ez segíti a húzás folyamatát is, hiszen az sem mindegy milyen szögből próbálják kiszedni a fogat. Ezzel nem csak az orvos dolgát könnyítjük meg, hanem nekünk sem kell sokáig kitartani a húzás alatt.

A húzás akkor e legegyszerűbb ha a fog teljesen ki van bújva, nem nőtt rá az íny, és egyenes helyzetben nőtt ki. Ilyenkor fogorvosi fogóval megfogható és egy két határozott mozdulattal eltávolítható. Ilyenkor a gyógyulás ideje is rövid.

A bölcsességfog műtét oka, a fog nem tudja áttörni az ínyt, vagy nagyon görbén nőtt ki. Et okozhatja akár helyhiány is a fogsorban. Ez komoly gyulladáshoz vezethet, ami miatt a műtétet nem lehet végre hajtani, hanem először gyógyszeres kezeléssel kell a gyulladási folyamatot lecsökkenteni.

Hasonló bejegyzések