Az idilli romantikus fantázia, amit mindenki szeretne megélni. Két idegen ember találkozik egy emberekkel teli teremben, és abban a pillanatban összekapcsolódnak, azonnali vonzalom alakul ki közöttük, és mindketten azt hiszik, hogy megtalálták a jobbik felüket. De vajon tényleg létezik-e szerelem első látásra?

Az első látásra való szerelem nagy vonzerő az emberek számára, minden harmadik ember állítja, hogy átélte már ezt az erős érzést. De mit mondanak a tudósok?

A tudósok ritkán foglalkoznak ennek a vizsgálatával, azonban a kevés tudományos bizonyíték sem nyújt egyértelmű következtetéseket. 2017-ben a svájci Zürichi Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a szerelem első látásra, mint olyan, nem létezik.

Négy szakértő volt a szerzője ennek a tanulmánynak, amelyhez mintegy 400 embert kérdeztek meg, akiknek 60%-a nő volt, és akiknek túlnyomó többsége heteroszexuális volt. Mindegyiküket megkérték, hogy töltsenek ki egy felmérést, amelyben arról kérdezték őket, hogy milyen érzés alakul ki a potenciális romantikus partnerek között közvetlenül az első találkozás után. Végül a kutatás eredményeit a Personal Relationships című folyóiratban tették közzé.

Mit mond a többi kutatás?

A szerelem első látásra vizsgálatához online adatokat is gyűjtöttek, ahol egy társkereső honlapot utánoztak; a laboratóriumban, ahol potenciális partnerek fényképeit mutatták meg; és személyesen, személyes találkozások során.

A kutatási adatok alapján úgy tűnik, hogy az emberek azt hiszik, hogy a szerelem első látásra azt jelenti, hogy egy személyhez a testalkata miatt vonzódnak. A tanulmány szerzője elmagyarázta, hogy ez a vonzalom egy “glóriahatás” néven ismert jelenséget eredményez. E hatás révén az emberek pozitív tulajdonságokat tulajdonítanak egy olyan személynek, akit fizikailag kedvelünk, még akkor is, ha nincs információnk, amely alátámasztaná ezt az észlelést. Ebben az esetben a két ember valószínűleg nem érez szerelmet abban a pillanatban, amikor először látja egymást.

Hasonló bejegyzések