A vályogházak falainak hőszigetelése talán a leginkább nehéz feladat, hiszen erős hőtartást kell biztosítani, miközben kiemelten magas szellőzéssel kell elkerülni a nedvesség visszatartását. Többféle anyaggal lehet dolgozni és többféle módszert lehet alkalmazni, azonban vannak tilos megoldások is, melyek rövid idő alatt jelentős károkat okozhatnak, ha óvatlanul mégiscsak ezek közül választunk.
A vályogfalak vastagok és rendkívül jó a hőszigetelésük, ezért nem mindig van szükség utólagos szigetelés felrakására. Ahhoz, hogy kívülről jól nézzen ki, nyugodtan lehet szilikáttal vagy nemes vakolattal ellátni a külső falakat, mert ezek az anyagok nagyon jó páraáteresztők. A vályogházak szigetelése rendkívül speciális megoldásokat igényel, mert mint írtuk a vályog az összes falazat típushoz képest is a legnagyobb nedvességforgalmat bonyolítja le. Önmagában is képes penészedésre, ám ha jó a szerkezet és nincs gátló tényező, általában semmiféle problémát nem lehet tapasztalni. Viszont abban az esetben, ha az egyszerű házfalakhoz hasonlóan leszigeteljük, nagyon hamar észlelhetjük a romlást.

A fújható szigeteléses technológiák közül már nem csak a kőzetgyapotot lehet használni, hanem létezik fagyapot és üveggyapot befújásos alkalmazás is.

Ha vályogház szigetelése a cél, első lépésként a ház vízszigetelését kell ellenőrizni. Ha ez nincs rendben, nem érdemes a hőszigeteléssel bajlódni, mert csak párásodás és penész lesz a vége. Mindegy, hogy milyen faltípusról van szó, vizes épületet nem szabad szigetelni, először a vízszigetelést és a falak teljes kiszáradását kell megoldani. Ha vályogfalat szigetelünk, akkor kőzetgyapotos rendszert érdemes választanunk, mely az erős páraáteresztése okán alkalmas a feladatra.
A hagyományos EPS szigetelőanyagok sajátossága, hogy teljesen lezárják a falat és míg más, száraz falak esetén ez biztosít elegendő szellőzést, a vályognál vagy vizesedő falnál semmiképpen nem elég az általa biztosított „lélegzés”. Hatalmas a különbség az EPS polisztirol lapok és az említett két megoldás között.
Mag az EPS lapos 40-es – 60-as páradiffúziós ellenállási tényezővel bírnak, addig a kőzetgyapot mindössze 1-essel. Tény, hogy a pára csupán 2-5%-a távozik a falakon, a többi pedig a nyílászárókon keresztül, ez a kis százalék elég ahhoz, hogy felgyűlve nagyon rövid idő alatt tönkre tegye a vályogfalat, vagy tulajdonképpen bármilyen falazatot. A hőszigetelés nem ér annyit, hogy megkockáztassuk a ház felvizesedését. mindig az adott falnak és annak állapotának megfelelően járjunk el!

Hasonló bejegyzések