Az omikron variánssal nem valószínű, hogy eltűnik a koronavírus-járvány, bár a szakértők előjelzései szerint akár vírusmentes nyár is jöhet. A szezonalitás az elmúlt években is tapasztalható volt, a koronavírus tekintetében is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nyáron hatra dőlhetünk, hisz az ősz hozhat újabb fordulatokat.

A virusmaszk.hu oldalon többféle COVID-19 tesztet is kaphatunk, attól függően, hogy mit szeretnénk megtudni. Azt, hogy átestünk-e már a fertőzésen vagy épp az aktuális fertőzést. Előbbit az antitest tesztekkel mutathatjuk ki, ehhez ujjbegyből szükséges a vérvétel. Ezt  mi magunk is könnyen meg tudjuk tenni otthon, pontos leírással, kezelési útmutatóval kapjuk meg a tesztet.

Ebből is kétféle van, a hagyományos IGM/ICG teszt kimutatja, hogy átestünk-e a fertőzésen, van-e- a szervezetünkben antitest. A másik az úgynevezett semlegesítő antitest szintmérő teszt, ami az antitest jelenlétét és szintjét is kimutatja. Ennek különösen az koronavírus elleni védőoltások szempontjából van jelentősége.

Az aktív fertőzést pedig az antigén tesztek mutatják ki, ezekből is többfélével találkozhatunk, vannak, melyekhez az orrgaratból vagy torokból, az orrlyukból vagy épp nyálból kell mintát venni, de olyan teszt is létezik, amit 1-2 percig szopogatva kapjuk meg az eredményt. Tesztelni nem csak akkor érdemes, ha valakinek tünetei vannak, hanem akkor is, ha találkozott olyan emberrel, aki fertőzött volt, és szeretné ellenőrizni, hogy nem kapta-e el a vírust.

A járvány újabb és újabb hullámaiban folyamatosan alakul, változik a vírus is, jönnek az új variánsok, sok esetben pedig olyan tünetekkel jelentkezik a betegség, melyeket korábban nem kötöttek össze a koronavírussal.

Tesztelni akkor is tanácsos és hasznos, mielőtt elutazunk, nem csak azért, mert a folyamatosan változó utazási szabályok között ez szükséges, hanem azért is, hogy védjük saját magunk és embertársaink egészségét. Ugyanígy a munkahelyi közösségek számára is ajánlott a rendszeres, folyamatos tesztelés, hisz a vírus a tünetek megjelenése előtt már egy-két nappal fertőz.

Hasonló bejegyzések