A megfelelő ágy, matrac kiválasztása nagy felelősség, hiszen sok múlik azon, hogy hogyan, milyen minőségben alszunk. Nem egyforma testhelyzetben alszunk, mindenki máspozitúrát kedvel, máshogy szereti kényelembe helyzeni magát. Ez személyenként változik, sőt néha így szeretünk aludni, mások úgy. Az életkor, a nem, sőt még a súly és a klíma is befolyásolja, milyen matracon, milyen testhelyzetben érezzük jól magunkat.
Kutatások kimutatták, hogy a túlsúllyal küzdők általábban előnyben részesítik a keményebb felületeket, míg az ideális testsúlyú vagy kimondottan vékony emberek a puha fekhelyeket szeretik jobban. Míg fiatal az ember, sok mindenen elalszik, és nem panaszkodik miatta, de egyre idősödve egyre inkább fontos a kényelem, a hátfájástól mentes ébredés, így matrac igényeink a korral változnak, egyre speciálisabb, jobb felvőalkalmatosságokra vágyunk és bizony testünknek is egyre inkább arra van szüksége.
Életünk jelentős részét, majdnem harmadát töltjük alvással és jobb esetben ennek az időnek legnagyobb részét ágyban. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a testünk számára ideális alátámasztást megtaláljuk. A jó alvás testi, lelki, szellemi egyensúlyunk, egészségünk egyik megkerülhetetlen alappillére, mely nem kivitelezhető kényelmetlen, túl puha, túl kemény, meleg, tisztátalan, komfort nélküli matraccal.
Matracvásárláskor több matracot is érdemes kipróbálni. ennek egy módja van, rá kell feküdni. a matracokat árusító üzletekben ez megszokott dolog, senki sem fog csúnyán nézni vagy meglepőnek találni az eljárást, hiszen matracvásárlásnál hogy máshogy lehetne megállapítani, hogy megfelelő-e az adott darab? Feküdjünk rá a matracra, próbáljunk ki több, számunkra megszokott alvós pózt, forgolódjunk, tegyük próbára a rugózását.

Hogy állapítsuk meg a megfelelő keménységet?

  • Ha fekvő helyzetben a kezünk könnyedén bedugható a matrac és a derekunk közé, akkor a matrac túlzottan kemény.
  • ha a kéz nem vagy csak nagy nehezen, a derék megemelésével fér be, akkor túl puha matracon fekszünk.
  • Ideális matrackeménységnél a kéz aránylag könnyen, de érezhető nyomással fér csak be a derekunk és a matrac közé.

A „kézbedugós” próbát mindig érdemes elvégezni, mert fontos információt ad. Néhány esetben nem tudjuk nélküle tárgyilagosan megállapítani, melyik matrac ideális számunkra, mert mondjuk ha a nyári kánikulában vásárolunk és a kemény matrac sokkal komfortosabbnak tűnik. Ha télen vásárolunk vagy egy kis puhasárga vágyik testünk, sokkal jobbnak fogjuk érezni a túl puha matracokat.

Miért fontos a megfelelő keménység?

Alvás közben a gerincünket, medencénket egy rosszul kiválasztott matrac deformálhatja, így reggelre rosszul ébredünk, nyaki- és/vagy vállfájdalommal. Hosszú távon komoly szövődményei lehetnek az ilyesminek. A derekunkra ugyanilyen sors vár, fájni fog, kényelmetlen lesz, mely nagyon sok esetben a rossz matracra vezethető vissza. Oldalunkon feküdve vállunk és csípőnk besüpped a matracba. Amennyiben nem ideális az alátámasztás, vagy túlzottan besüllyed a két említett részünk, vagy nem eléggé, így a közbeeső rész fog túlzottan meghajolni. Ez roppant egészségtelen, mert ilyen esetekben a gerinc nem tud egyenesen maradni.

Mekkora matrac kell?

Nem csak a keménység, de a méret is nagyon fontos, ha matracot vásárolunk. Íme a lényeges paraméterek:

  • A megfelelő matrac minimum 10 centiméterrel hosszabb használója testmagasságánál. ennél kisebb különbség esetén a matrac kényelmetlen lesz.
  • a matrac megfelelő szélessége könnyen megállapítható. A matrac közepére fekve kétoldalt kinyújtott kezek esetén a könyöknek nem szabad lelógnia.

Alvás közben nagyon sokat izzadunk, ez lehet akár 2-5 deciliter is éjszakánként. nagyon fontos emiatt, hogy a nedvesség elvezetéséről gondoskodjunk. Rengeteg különböző matracvédő kapható és számos újfejlesztésű matrac alkalmas a vízelvezetésre, miközben szárazon tartja önmagát, ezzel meggátolva a kényelmetlen, nedves érzetet és a baktériumok, atkák elszaporodását. az izzadásra hajlamos személyek számára a pamut vagy a gyapjú ágybetétek az ideálisak, mert ezek jól felszívják a nedvességet.
Matracvásárlásnál a tisztíthatóság és az élettartam is befolyásoló tényező. Mindenki szeretné, ha egy megvásárolt matrac több tíz évig is tökéletes maradna, és nem kellene a matracvásárlás problémájával két vagy három évente foglalkozni. Ezt úgy érhető el, ha minőségi matracot vásárolunk, megbízható gyártótól és forgalmazótól.

Hasonló bejegyzések