Míg régebben az emberek szinte kizárólag csak újságokból, a rádióból és a tévéből tudtak tájékozódni a világ eseményeiről, ma már néhány kattintás és a világháló elég ahhoz, hogy mindent megtudjunk, ami érdekel bennünket. De vajon tudja-e pótolni a számítógép és az internet a kényelmes, családi programot, a távkapcsolóval való szörfözgetést, vagy kedvenc showműsorainkat?

Műsorok a világhálón

Az internetnek hála rekordgyorsasággal felkerülnek a különféle tévéműsorok, sorozatok, tehetségkutatók a világhálóra. Míg régebben általában a rajongók digitalizáltak, kötötték össze a tévét a gépükkel vagy más módon próbálták elérhetővé tenni a műsorokat, addig mára maguk a csatornák rendelkeznek különféle videótárakkal, ahová a saját gyártású műsoraik kerülnek fel. Ezekre a videótárakra pedig az adás vége után néhány perccel, vagy még akár az élő műsorral szinkronban felrakják a részeket, így akinek nincs tévékészüléke, vagy valamilyen okból kifolyólag nem tud odakapcsolni az adóra, hogy nézze, az sem marad le semmiről.

Online sugárzás

Vannak, akik szórják (azaz külföldi szóval streamelik) a különféle műsorokat. Vannak olyan adások, amiket csak speciális csatornákon lehet megtekinteni, pl. élő sportműsorok. Sokan nem tudják fogni ezeket az adókat (esetleg nincs a közelükben tévé, hogy oda tudjanak kattintani), így valakik élőben streamelik, vagyis sugározzák a világhálóra. Ez az élő műsor esetenként néhány másodperces késéssel történik. Hátránya, hogy nem legális (ettől függetlenül rengetegen művelik és rontják a tévécsatornák valamint a szolgáltatók bevételeit), és a kép-, valamint a hangminőség általában nagyon gyenge. Így nem tudja azt az élményt nyújtani a felhasználó számára, mintha a tévékészüléke előtt ülne és kapcsolgatna.
A műsorok interneten való azonnal közzététele vagy szórása alapvetően nem károsítja meg a szolgáltatókat, mindenesetre semmi sem pótolhatja azt az élményt, hogy az ember a családjával, egy kis kukoricával és üdítővel, távkapcsolóval a kezében, nyugodtan nézzen meg egy műsort a tévében.

Hasonló bejegyzések