A szárazépítésen alapuló SIP (Structural Insulated Panel) technológia két panelből áll, amelyeket nagy sűrűségű merev poliuretánhab (PUR) köt össze. Az előnyök? Hatékonyság, gyorsaság és biztonság. A SIP építési rendszer az elmúlt években egyre nagyobb teret hódított az európai és amerikai építkezéseken, mivel a beépítés szempontjából előnyös.

A SIP panelek fő felhasználási területei

A hőszigetelt szerkezeti paneleken alapuló termékeken belül különbözőek léteznek, attól függően, hogy milyen végső helyet foglalnak el az épület egészében: mennyezeti panelek, külső falak vagy éppen válaszfalak. Mindegyikük rendelkezik a szükséges tulajdonságokkal ahhoz, hogy garantálja az egész épület stabilitását.

A külső falpanelek általában két OSB-lemezből állnak, amelyekhez nagy sűrűségű poliuretán (45 kg/m3) kapcsolódik. Az általa garantált szerkezeti teljesítmény lehetővé teszi bármilyen típusú épület építését.

SIP belső válaszfalak esetében a panelek két gipszkartonból állnak, amelyek nagy sűrűségű poliuretán részhez vannak ragasztva, és belső válaszfalakként alkalmazhatók. Ezek a panelek nem igényelnek végső bevonatot, csak a panelek közötti hézagok kezelését.

A mennyezetekhez szintén nagy teljesítményű paneleket használnak, amelyek számos épületben megjelenhetnek. Ezek nagy sűrűségű poliuretánhoz ragasztott lemezből állnak. A belső panel különböző kivitelű lehet, például fa, gipszkarton vagy cement.

Emellett ott vannak a hőszigetelő falak. Ezek fő funkciója a falak és mennyezetek hőszigetelésének növelése. Ez egy belső burkolati rendszer, amely egy látható panelből és egy nagy sűrűségű injektált poliuretán panelből áll.

Egyéb felhasználások

Fizikai és tervezési tulajdonságaiknak köszönhetően a SIP rendszerű panelek sokféle alkalmazáshoz alkalmas termékek, így nem csak az új építkezéseknél jelennek meg. Belső válaszfalakhoz, hűtőkamrákhoz, valamint felújítások és átalakítások során is felhasználhatók. Mind az ipari, mind a lakossági szektorban egyre többször találkozhatunk vele.

Hasonló bejegyzések