Az ipari méréstechnika területén komoly múltnak és nagy népszerűségnek örvendő Hexagon Metrology bejelentette legújabb, RS3 kódnevű lézerszkennerét, amit elsődlegesen a ROMER mérőkarjaihoz álmodtak meg, és ami nagymértékben képes növelni azok pontossága mellett a teljesítményt is.

Dupla szkennelési sebesség

A Hexagon Metrology RS3 legnagyobb újdonsága, illetve fejlesztése, hogy megduplázta a szkennelési sebességet a korábbi generációs RS2-es beépített szkennerhez mérten, ezáltal az alkatrészek mérése, vizsgálata és bemérése feleannyi időt vesz igénybe. Az új lézerszkenner ezen felül nem csak opcionális felszerelésként érhető el a ROMER Absolute Arm mérőrendszereihez, hanem ezen túlmenően később, önálló kiegészítőként is hozzájuthatunk, ezáltal utólag is megtámogathatjuk vele annak pontosságát és teljesítményét.
A hivatalos mérési adatok szerint az RS3 integrált szkennerével kilencszer gyorsabban valósítható meg a pontok bemérése, de elődjéhez mérten lényegesen nagyobb a pontfelhő sűrűsége, miközben lényegesen részletesebb képet is kaphatunk úgy, hogy közben nem csökkentjük a pontosságot. A megújult szkenner mellé a vásárlók ráadásul egy szintén fejlesztett RDS szoftvert is kaphatnak, amivel kihasználhatják majd a SMART technológia előnyeit. Ennek részeként valós idejű információkat kaphatunk például a mérőkarról, amivel ezáltal a karbantartásra fordított idő mennyiségét is lecsökkenthetjük majd.

Még népszerűbbé teheti a ROMER Absolute Arm-ot

Stephan Amann, avagy a Hexagon Metrology menedzsere szerint új szkennerjük lehetőséget biztosít a ROMERT Absolute Arm-nak – amely jelenleg is az egyik legelterjedtebb mérőrendszer –, hogy minden eddiginél nagyobb népszerűséget érhessen el, hiszen páratlanul kiváló szkennelési eredmények érhetők el vele még az olyan nehezen vagy egyáltalán nem olvasható felületek esetében is, mint a tükröződő vagy szénszálas alkatrészek.
Stephan szerint az RS3 szkenner teljesítménynövelő hatása rendkívül sajátos, mindemellett pedig úgy szerelheti fel rá még egy mérnöki diploma nélküli, kvázi egyszerű munkás is, hogy a mérőkart le kellene szerelni, esetleg visszaküldeni a gyárba. A vásárlók ráadásul az egyszerű installáció mellett a felszerelést követően szinte azonnal megtapasztalhatják majd a kérdéses fejlesztés előnyeit és gyorsaságát a kihasználhatóság tekintetében.
A ROMER mérőkarról egyébiránt fontos tudni, hogy képes ötvözni a tapintómérők és az érintésmentes szkennerek használatát egyetlen többfunkciós, nem mellesleg pedig könnyedén mobilizálható mérőrendszer keretein belül. A mérőkar rendkívül sokoldalú megoldást kínál, hiszen lehetőségünk lesz alkalmazni pontfelhős vizsgálatra, termékek összehasonlítására, visszamodellezésre, virtuális összeszerelésre, de még CNC marási folyamatokhoz és prototípus készítésekhez is. További előny, hogy a szkennert és magát a tapintásmérőt akár egymás után, illetve azonos szoftveres cikluson belül is könnyedén, problémamentesen alkalmazhatjuk.

Hasonló bejegyzések