Újabb zenetörténelmileg jelentős lakóingatlan került elárverezésre nemrégiben Nagy-Britanniában, így eladták Paul McCartney, avagy a Beatles legendás gitárosának gyerekkori házát, amihez egy rajongó jutott hozzá, méghozzá rekord összegért cserébe.

Drágább az ingatlan a hírnév miatt

Egy ismert ember ingatlanját, főként lakóházát mindig sokkal könnyebb eladni, ami hatványozottan igaz abban az esetben, ha az illető kis híján történelmi személyiség, ami alaposan meg is dobja az árát a kérdéses háznak. Így történt ez nemrégiben Nagy-Britanniában is, ahol a környéken fekvő ingatlanokhoz képest csaknem háromszor annyiért kelt el Paul McCartney egészen hétköznapi vöröstéglás liverpooli sorháza, amelyben gyerekkorában hat éven keresztül élt a világsztár. Az ingatlant 150 ezer fontért, avagy több mint 60 millió forintért adták el, ami csaknem kétszer drágább volt így, mint egy hagyományos ház a kérdéses körzetben.
A lakást egyébiránt hivatalosan is zenetörténeti emlékhelynek nyilvánították, noha Paul soha nem alkotott itt, állítólagosan ebben a három hálószobás házban kedvelte meg a zenét, és kezdett el gitározni tanulni. A ház nem hagyományos eladás, hanem árverezés során került eladósorba, amit a Cavern Clubban tartottak, a vásárló pedig egy átlagos brit rajongó vásárolta meg, nem egy dúsgazdag üzletember, azonban emberünk ennek ellenére is névtelenséget kért a sajtó részéről.

Az induló ár háromszorosát adták érte

A kérdéses ingatlant már a kezdetektől úgy hirdették, mint Paul McCartney gyerekkori házát, azonban induló, avagy kikiáltási ára meglepően barátira, 50 ezer fontra sikeredett. Az előzetes becslések úgy vélték, hogy a lakás majd körülbelül 100 ezer fontnak megfelelő összegért kelhet el, hiszen már ez is a környékbeli, hasonló kaliberű ingatlanok árának dupláját jelentené, azonban végül 150 ezer fonton, avagy több mint 60 millió forinton állt meg a licit, tehát az induló ár háromszorosáért kelt el a lakás.
Mint kiderült, a most 72 esztendős Paul McCartney 1947-ben költözött a kérdéses ingatlanba szüleivel, ahol hat teljes éven át lakott. A Speke városrészben elhelyezkedő otthonra az ingatlanügynökség szerint a gitáros mindig is szeretettel gondolt vissza, hiszen életének meghatározó hat esztendejét töltötte el itt, így nem kizárt, hogy olyan hatások érhették ebben az otthonban, amelyek alapvetően meghatározták a Beatles stílusát és dalait.
Nem ez az első eset ugyanakkor, hogy Liverpoolban, illetve más angol városban a Beatles miatt ilyen rekord áron kelnek el használati tárgyak vagy éppen ingatlanok. Tavaly ősszel például hasonló összegért, 156 ezer fontért – ez több mint 65 millió forint – adtak el egy olyan házat a városban, amelyben maga George Harrison élt hatéves korától. Alig egy évvel korábban egy amerikai Beatles rajongó fizetett ki közel 500 ezer fontot – ez 200 millió magyar forintnak megfelelő összeg – egy olyan lakásért, amelyben John Lennon élete első öt évét élte le édesanyjával.

Hasonló bejegyzések