Kívülállóként minden párkapcsolat tűnhet idillinek, hiszen kifele mindenki azt mutat amit szeretne.  Azt azonban jó tudni, hogy minden párkapcsolatban vannak kisebb-nagyobb viták, veszekedések, és konfliktusok.

Ha egy olyan ismerősünktől, aki párkapcsolatban él, csak azt halljuk, hogy ő sosem veszekedik a párjával, és mindenben mindig egyet értenek, akkor két dolog állhat a a háttérben: Az egyik, hogy csak pár hete vannak együtt, a másik hogy hazudik az illető.

Olyan hosszú távú kapcsolatunk ugyanis nem létezik, amelybe minden témában, minden szituációban ugyanúgy viselkednek, és ugyanúgy gondolkoznak a felek. A friss kapcsolatok elején még megesik az, hogy mindenre mosolygunk, és bólogatunk, hiszen ott az a hatalmas, sűrű rózsaszín ködfátyol a szemünk előtt, de ahogy az az idő múlásával elillan, előkerülnek a furcsa kis viták, nézeteltérések, és civakodások.

Ez azonban nem jelenti azt egyértelműen hogy kapcsolatunk rossz, és véget kéne vetni neki. Vannak olyan problémák melyeket mindenképpen érdemes együtt megoldani, míg vannak olyanok, melyekkel jobb nem is törődni.

Formáljuk tökéletessé a párunkat?

Nem ritka az, amikor (főleg a házasságkötés előtt) az egyik fél fejében megfordul az a gondolat, miszerint „csak házasodjunk össze, majd utána kicsit nevelek rajta, hogy megváltozzon néhány dologban, és tökéletes lesz mindent…”.

Ez azonban nem veszélytelen, és nem kockázatmentes vállalkozás. Tapasztalatok szerint általában nem is sikerül megváltoztatnunk a párunk rossz szokásait, bármennyire is próbálunk rá hatni. Mégiscsak egy felnőtt emberről beszélünk, kiforrt jellemmel, és személyiséggel, melyhez valóban lehetséges, hogy tartozik néhány zavaró dolog, amit jobb lenne megszüntetni, mégis jobb ötlet lehet az, ha elfogadjuk a párunk a jó, és rossz tulajdonságait egyaránt.

Ha azonban mégis sikerül egy kicsit „nevelni” rajta, akkor felmerülhet az a kérdés, hogy mi legyen a következő dolog, amit majd meg akarunk változtatni rajta, hogy még jobban a saját ízlésünkhöz tudjuk igazítani az illetőt. Ha egy felnőtt ember egyéniségét, és viselkedését meg tudjuk változtatni, akkor tudni kell azt hogy ő még nem egy stabil, kialakult személyiséggel rendelkező egyén, és nem mindig jó az, ha valaki ennyire könnyen befolyásolható.

Milyen esetben kell szakemberhez fordulni?

Nem csak a házasságban, hanem a hosszabb párkapcsolatoknál is megfigyelhető, hogy egyre több olyan pszichés probléma jelenik meg a két fél között, melyet nem minden esetben tudnak megoldani elfogadással, és szeretettel. Ki akar korábban gyereket, ki szeretne összeköltözni a másikkal, és ki szórja a kapcsolatban könnyebben a pénzt. Ezek mind mind olyan témák, melyek vitát, és veszekedést szíthatnak, de ezeket még őszintén, kettesben talán át lehet beszélni.

Egy kötődési nehézséggel, vagy netán valamilyen szenvedélybetegséggel küzdő félnek mindenképpen szakember segítségét kell kérni annak érdekében, hogy egy idő elteltével ő is teljes értékű ember tudjon lenni a kapcsolatában. Akármennyire is oda vagyunk a másikért, soha nem szabad azt elfelejtenünk, hogy nem a mi feladatunk őt terápiás jelleggel kigyógyítani a problémájából.

Forrás: weboldal

Hasonló bejegyzések