A kormány nyilvánosságra hozta a legfrissebb adatokat a külföldiek magyarországi ingatlanvásárlásaival kapcsolatban, ennek köszönhetően pedig kiderült, hogy leginkább az oroszok és a kínaiak kedvelik Magyarországot ebben a tekintetben, sőt mi több, az is kitudódott, hogy a budapesti régió mellett valamiért Zala megyét kedvelik a leginkább a két országból érkező befektetők.

Közel 2 ezer ingatlan került külföldi tulajdonba

A 2014-es esztendőben is drasztikus volt az emelkedés a magyar piacon a külföldiek által megvásárolt ingatlanok tekintetében, ezáltal a legfrissebb hivatalos statisztikai adatok szerint tavaly több mint 1800 magyar ingatlan került külhoniak kezébe. Ezek döntő többsége Pest megyében, főként a budapesti régióban talált gazdára, a legtöbb vásárló pedig orosz állampolgár volt. Az adatok alapján kijelenthető, hogy 2013-hoz mérten óriási emelkedést mutatott ezen a téren a hazai ingatlanpiac, hiszen két évvel ezelőtt mindössze 1365 külföldi állampolgár jutott hozzá mintegy 1267 ingatlanhoz Magyarországon, és bár a legtöbb vásárló már akkor is Oroszországból érkezett hazánkba, a korábbi adatokhoz képest inkább stagnálás mutatkozott, semmint emelkedés.
A 2014-es statisztikai adatok alapján 1815 magyarországi ingatlan került külföldi kézbe, amelyek közül 1158 Budapesten, illetve annak vonzáskörzetében. A megyék közül – értelemszerűen Pest megye után – Zala megye volt a legkapósabb vidéki régió, ahol a közel 2 ezer ingatlanból több mint 200, egészen pontosan 228 került külföldi kézbe. Voltak természetesen egészen népszerűtlen helyek is, ezáltal főként a kelet-magyarországi régióban, hiszen Békés, Nógrád vagy például Tolna megyében összesen csak 3-3 ingatlan került egy külföldi tulajdonába, ami rendkívül alacsony arány a nagy egészhez, illetve az országra jellemző helyzethez mérten.

Kína és Oroszország előnyben

Hogy milyen külföldi befektetők szerezték a legtöbb ingatlant Magyarországon? Noha 2014-ben jemeni és Seychelle-szigeteki vásárlók is akadtak, a legtöbb ingatlant azonban még mindig orosz és kínai ügyfelek vásárolták meg maguknak, amivel kapcsolatban már nem volt drasztikus változás a tavalyi évben mértekhez képest. Abszolút többséget egyébiránt az oroszok élveztek, akik csak Budapesten 236 ingatlanhoz jutottak hozzá tavaly, míg Zala megyében közel ugyanennyihez, 228-hoz.
Érdekesség, hogy a Kínából érkező ügyfelek kevésbé érdeklődtek a vidéki régió iránt, így a mintegy 400 új kínai ingatlantulajdonosból 355-en a budapesti régióban vásároltak maguknak valamit. Még mindig jellemzőek továbbá az országra a regionális különbségek, így például a nyugat-magyarországi régióban még mindig jelentősebbek az osztrák vagy német vásárlók, akik nem is igazán merészkednek át a Dunának a keleti oldalára. A külföldiek többsége egyébiránt még mindig lakóházakat és lakásokat vásárol, így a több mint 1800 eladott ingatlanból mintegy 1357 tartozott ebbe a kategóriába Magyarországon. A maradékból szemezgetve 36 üdülő, 15 gazdasági épület és 409 egyéb kategóriába sorolható ingatlan került külföldi tulajdonba.

Hasonló bejegyzések