A könnyűszerkezetes házak egyre nagyobb teret hódítanak hazánkban. Leegyszerűsítik az építkezést, hiszen a tervezés és a kivitelezés folyamata nem a mi vállukat terheli. Ha készházban gondolkodunk, érdemes utána járni, hogy a háztípus, amit kinéztünk, milyen állapotban kerül szállításra, és felépítésre.

Olyan kifejezésekkel találkozhatunk, mint a szerkezetkész, félkész, vagy kulcsrakész. Nem árt, ha tudjuk, melyik kifejezés mit is jelent, nehogy rossz döntést hozzunk, és ne azt kapjuk a pénzünkért, amit elvárunk.

A kulcsrakész kifejezés talán a legegyszerűbb, hiszen már a nevéből is sejthető, hogy már csak költöznünk kell. Minden kész van a szigeteléstől festésen át a burkolásig. Lényegében egy kész házat vehetünk át, amit csak be kell bútoroznunk.

Természetesen dönthetünk úgy, hogy nem kérünk mindent, mert bizonyos dolgokat mi magunk szeretnénk csinálni, vagy elég számunkra a csupasz váz, hogy egyedi megoldásokkal alakíthassuk tovább a saját ízlésünkre. Ilyen esetekben választhatunk szerkezetkész vagy félkész megoldásokat.

Mi a különbség a szerkezetkész és a félkész ház között?

A szerkezetkész ház esetében igazából az alapokat kapjunk meg. Vagyis megtörténik a tervezés, az alapozás, elkészül a fő vázszerkezet és a tető, illetve bekerülnek a külső nyílászárók. Lényegében a szerkezetet kapjuk meg, ahogyan azt a kifejezés neve is mutatja. A szigetelési és burkolási munkák ránk maradnak, ahogyan a villanyszerelési feladatok is.

A belső nyílászárókat, vagyis a betéri ajtókat is nekünk kell beszerezni és a helyére tetetni, szóval egy szerkezetkész házzal még mindig sok munka adódik.

A félkész ház ugyan nincs kész, de jóval több minden készül el, mint a szerkezetkész ház esetében. Lényegében csak a festés és a burkolás a mi feladatunk, illetve a szaniterek és a belső nyílászárók. A félkész házak már jóval kevesebb munkát igényelnek.

Ez jó megoldás lehet, ha anyagilag nem engedhetünk meg magunknak egy kulcsrakész házat. A burkolási és festési munkálatok később is elvégezhetőek, sőt bizonyos dolgokat elvégezhetünk magunk is.

Hasonló bejegyzések