Manapság rengetegen vállalnak külföldön munkát. Ausztria, Németország és Anglia a legnépszerűbbek, de Olaszországban és Spanyolországban is sok a magyar munkavállaló. Ha azon gondolkodunk, hogy valahol külföldön kellene megalapoznunk a jövőnket, jó, ha tudjuk, hogy mire is lesz szükségünk, hogy külföldön munkát kaphassunk.

Először is tudnunk kell, hol és milyen munkát szeretnénk. Egyrészt a nyelvtudás, másrészt a szakirányú végzettség miatt lesz ez lényeges, mert mindkettőre szükségünk lehet.

Ha már tudjuk, hogy milyen munkát szeretnénk a kiválasztott országban, akkor szükségünk lesz egy önéletrajzra, és az is előfordulhat, hogy a végzettségünket igazoló dokumentumra, természetesen mindezt idegen nyelven. Amennyiben megkapjuk álmaink állásást, még nem lesz elég, csak odautazunk, és keresni egy szimpatikus szállást.

Mielőtt nekivágunk az utazásnak, mindenképp járjunk utána, hogy a külföldi munkavállaláshoz milyen iratokra, dokumentumokra, illetve engedélyekre lesz szükségünk.

Elég, ha mi magunk fordítjuk le a dokumentumainkat?

Ez egy érdekes kérdés. A legtöbb esetben sajnos nem elég, ha mi magunk fordítjuk le a papírjainkat. Az önéletrajz esetén még igen, de az okiratok, bizonyítványok és egy hivatalos dokumentumok hiteles vagy hivatalos fordítást igényelnek, attól függően, hogy az adott ország törvényei mit írnak elő.

Az sem mindegy, hogy az iratainkat hol és ki fordítja le. Egyes országokban más országok által felfordított és hitelesített dokumentumokat nem is fogadják el. Ebben az esetben az adott országban kell keresnünk hivatalos fordítót.

A legtöbb estben azonban elegendő, ha itthon keresünk egy szimpatikus fordítóirodát, aki rendelkeznek azzal a joggal, hogy hivatalos fordítást végezzen. Ez nem összekeverendő a hiteles fordítással, mert azt Magyarországon csak az OFFI készíthet, de erre általában csak idehaza van szükség.

Ha külföldi munkát vállalunk elegendő a hivatalos fordítás, amit a legtöbb ország el is fogad. Vagyis hiába ismerjük tökéletesen az adott idegen nyelvet, az irataink fordítását mindenképp fordítóirodának kell levégeznie.

Hasonló bejegyzések