Hamarosan beköszönt az igazán jó idő, lassacskán ledobhatjuk a kabátjainkat, a zárt cipőket pedig szandálra, papucsra cserélhetjük. Otthonunkban, irodánkban egyre többször fogjuk bekapcsolni a klímaberendezéseket. Mivel hónapok óta nem használtunk őket, legyünk óvatosak!

Legyünk óvatosak az irodában

Tény és való, hogy rendkívül jó a hűs levegő, miközben odakint forróság van, de azért ne essünk át a ló túloldalára, és ne hűtsük a helyiséget tizenhat fokra, miközben odakint majdnem harmincöt van. Ez a szervezetünknek is nagyon megterhelő, hiszen előbb-utóbb mindenképpen ki kell mozdulnunk a lakásból, másrészt pedig könnyen meg is fázhatunk. Természetesen egy irodában, ahol sok ember van, eltérőek lehetnek a tűréshatárok, mindenki mást fog érezni hidegnek és melegnek. Ilyenkor jó, ha a csapat megegyezik egy egységes hőfokban, amelyet mindenki el tud még viselni.
Bármennyire is csábító a klíma alatt ülni, hogy fújja ránk a hideg levegőt a berendezés, ha lehet, kerüljük el, könnyedén elkaphatunk súlyos betegségeket, ha nem figyelünk. Ha az irodában az asztalunk pont a klímánál van, akkor próbáljuk meg arrébb vinni, vagy cserélni valakivel.
Amennyiben túlságosan sokszor járkálunk ki és be az irodában, jobb, ha egyáltalán nem is használunk klímát, vagy legalábbis a járkálós időszakban jobb, ha leállítjuk. Természetesen azt nem lehet megkerülni, hogy egy nagyobb légtérben ne üzemeljenek, ilyenkor lassan szoktassuk magunkat a hőmérséklet változáshoz, azaz ne rohanjunk. Inkább álljunk meg egy-két percre és várjunk, mint, hogy a húsz fokból kimenjünk a negyvenre és rosszul legyünk. Vigyázat! A gyakori és gyors hőmérséklet változás nemcsak az idősebb szervezetet terheli meg, hanem a fiatalokét is, akár fiatal huszonéves korban is könnyen rosszullét lehet a vége, ha nem figyelünk!
Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van saját irodánk, akkor bánjunk óvatosan a légkondival. Inkább menjen akkor a hűtés, amikor ki kell ugranunk valahová, vagy amikor mi nem vagyunk jelen. Nagyon hamar meg lehet fázni, tüdőgyulladást is lehet szerezni, vagy egyszerűen csak legyengítjük az immunrendszerünket, és a többi betegség könnyebben megtámad bennünket.

Otthon is használjuk bölcsen

Ha több klímánk van otthon, akkor nem biztos, hogy van értelme egyszerre használni mindet, főleg, ha ajtónyitással megoldható a dolog, és a hűs levegő át tud áramlani más helyiségekbe. Ki kell tapasztalni a legjobb módot: lehet, hogy elég az egyik szobában hűteni, a másikban meg tartózkodni. Vigyázzunk, ha az egyik szobát túl hidegre hűtjük, akkor jobb, ha nem tartózkodunk abban a helyiségben.
Az sem rossz megoldás, ha főleg akkor hűtünk, amikor nem vagyunk otthon, de vannak már mobilos applikációval üzemeltethető készülékek is.

Hasonló bejegyzések