A mai világban talán már a legtöbb ember tisztában az azzal, hogy vitaminok és ásványi anyagok kellenek ahhoz, hogy a szervezetünk egészségesen és gondtalanul tudjon működni. Összesen 13 olyan vitamin létezik, mely nélkülözhetetlen az életünkhöz.
Rengeteg olyan étrend-kiegészítő létezik, mely segít ezeknek a vitaminoknak a pótlásában, ám sokunkban felmerül az a kérdés, hogy erre a pótlásra miért van valójában szükség? Nem elég az a vitamin és ásványi anyag, amit mi az egészséges táplálkozásunkkal beviszünk a szervezetünkbe?

Mikor van szükség a vitamin pótlásra multivitaminnal?

A vitaminok fontossága egészen biztos, ha az egészséges szervezetről akarunk beszélni. A kilenc vízben és négy zsírban oldódó vitaminok mindegyike más és más feladatot lát el a testünkben nap, mint nap. Azt hogy melyik vitamin mire való nagyon kevés ember tudja pontosan, ugyanúgy ahogy azzal sincsenek tisztában az emberek, hogy egy átlagos szervezetnek mennyi vitaminra is lenne szüksége.
Erre az utóbbi kérdésre azonban nem is egyszerű válaszolni. Mióta felfedezték a vitaminokat, az adat folyamatosan változik, mely azt mutatná be, mennyi vitaminra is lenne szükségünk átlagosan. A-vitamin igényünk pontos meghatározását pedig az is csak nehezíteni tudja, hogy milyen korosztályba tartozunk, milyen neműek vagyunk, milyen életmódot folytatunk, illetve hogy milyen a jelenlegi egészségi állapotunk.
Azoknak, akik kemény fizikai munkát végeznek nap, mint nap, vagy nagyon stresszes életet élnek, netán sportolók, vagy éppen valamilyen betegségből épülnek fel, azoknak egyértelműen több vitaminra van szükségük. Ha valamilyen vitaminhiányt vélünk felfedezni magunkon, akkor érdemes lehet valamilyen multivitamint elkezdeni szedni.
Válasszunk olyan multivitamin komplexet mely tartalmaz olyan mikro tápanyagokat, melyek a szellemi munkához is szükségesek (például a D-vitamin). A B vitamin segít az energiatermelésben, illetve fontos szerepet játszik az egészséges kognitív és idegrendszer funkcióiban is. A Kalcium és Magnézium különösen fontos a csontjaink egészségéhez, emellett pedig nélkülözhetetlen szervezetünk energia előállítási folyamataiban is. Az Omega-3 zsírsav hozzájárul a mentális egészségünkhöz, hiszen segíti a kommunikációt a sejtek között.

Hasonló bejegyzések