Több száz film közül mindig ugyanazt a filmet nézed meg. Elég megfogni a távirányítót, és olyan, mintha magától tudná, hogy melyikre kell rákattintani. Vajon nosztalgikus, terápiás vagy egzisztenciális okokból? Valószínűleg mindegyik egyszerre.

A különböző platformokon futó műsorok és filmek széles választéka közül, ahol ezernyi izgalmas történetet nézhetsz meg, mindig a ugyanannál a filmnél kötsz ki, vagy ismét a Simpson család egyik epizódját választod, amelyből minden mondatot el tudsz ismételni, mert már többször láttad, mint ahány csillag van az égen. Szerencsére nem vagy egyedül. Sokan úgy döntenek, hogy ugyanazokat a dolgokat nézik újra és újra, még akkor is, ha kívülről tudják őket. Mi az oka annak, hogy végül újra és újra ugyanazt látjuk?

A nosztalgikus ok

A nosztalgia üzlet lett, ez tagadhatatlan. A szót, amelyet egyes elméletek szerint a 17. század végén Johannes Hofer talált ki, hogy leírjon egy betegséget, amely a svájci katonákat érintette a harctereken, amikor távol voltak otthonuktól, és szorongástól, melankóliától szenvedtek.

Manapság vintage termékek és a többé-kevésbé távoli múltban játszódó sorozatok vagy filmek értékesítésére használják. Azt mondhatjuk, hogy a nosztalgiának két fajtája van: egy személyes, amely megfelel az egyes emberek történelmének, és egy történelmi, amely bizonyos pillanatokhoz kapcsolódik.

A terápiás ok

A régi sorozatok vagy filmek sosem tudnak meglepni, sosem okoznak csalódást, biztonságban érezzük magunkat velük, mert tudjuk, mi fog történni. Mi öregszünk, ők ugyanazok maradnak. Néha egy ismerős műsor megtekintése segít az agyunknak ellazulni, mert bár az új élmények izgalmasak lehetnek, de stresszesek is.

Az egzisztenciális ok

Egy tanulmány szerint a múlt, a jelen és a jövő tapasztalatai közötti dinamikus kapcsolat áll fenn. Az ugyanazzal a tárggyal való újbóli interakció, még ha csak egyszer is, lehetővé teszi a tapasztalatok átdolgozását, mivel a fogyasztók mérlegelik sajátos örömeiket és a meghozott döntéseik megértését.

Írta: remote.hu

Hasonló bejegyzések