A kisgyermek legfontosabb tevékenysége, a játék, hiszen kicsi koruk óta játékosan tanulnak meg mindent, ami számukra fontos lehet. A sportolás, egy 3-4 éves gyermek számára életre szóló élményt, különleges fejlődési lehetőséget nyújthat.
Sportolás közben ugyanis javulnak a mozgáskoordinációs készségei, emellett pedig azért is fontos, hogy már ilyen kicsi korban rendszeresen sportoljanak, mert az ezáltal szerzett sikerélményeknek köszönhetően megnő a gyerekek önértékelése és önbizalma is. Emellett a rendszeres mozgás az óvódás korú gyermekek intelligenciájának a fejlődésére is kihat.
Bármilyen sportágat is választunk, fontos, hogy változatos és játékos legyen gyermekünk számára. Keltse fel az érdeklődését, hozza lázba és legyen kedve csinálni. Ennek a korosztálynál (leginkább a kiscsoportosoknál) a sportolásnak közösségformáló hatása is van. Segíti a szocializálódást, önismeretet és önbizalmat ad a 3-4 éves gyerekeknek.
Ebben a korban leginkább a szimmetrikus mozgásokat szokták ajánlani a szakemberek, hiszen ezek ugyanúgy igénylik a jobb, illetve a bal agyfélteke fokozott működését is. Fontos, hogy olyan mozgásformát válasszunk, mely természetes és egyáltalán nem deformálják és károsítják el az alakot, nem terhelik egyenetlenül a gerincet sem. A kiscsoportos gyerekek számára remek választás lehet a játékos gyerektorna, ügyességfejlesztő játékok, a síelés vagy akár az úszás is.
Ezek a mozgásformák ugyanis izgalmasak és változatosak, így a 3-4 éves gyerekek figyelmét is jobban le tudja kötni, mint egy racionális utasításokon alapuló, monotonabb mozgásforma. Kicsit idősebb korban, olyan 6 évesen kezdenek előtérbe kerülni azok a gyakorlatok, melyek kimondottan a mozgáskoordinációt, illetve a koncentrációs képességeket segítik elő.
Ilyenkor kerül sor például a labdajátékok szabályainak elsajátítására is. A 7 és 8 éves gyerekek számára nagyon fontos, hogy minél több sportággal megismerkedjenek, hiszen ezek növelik a gyermekek kitartását, küzdőszellemét, elősegítik a szociális fejlődésüket de önbizalmat és önismeretet is ad nekik, másrészt így derülhet ki az is, hogy pontosan kihez melyik sportág áll a legközelebb.
Támogató: gyeresportolni.hu

Hasonló bejegyzések