A természetes és holisztikus megközelítések egyre nagyobb hangsúlyt kapnak manapság. Sokan lelki és szervi problémákra is a természetes megoldásokban keresik a választ, de megelőzésre is rengetegen használják. Az ayurveda az utóbbi időben egyre elterjedtebb lett.

A szót biztosan sokan ismerik, ám, hogy mi mindent foglal magába, már jóval kevesebben tudják. Az ayurvedát a hosszú létezés tudományának vagy az egészséges élet útjának is szokták nevezni, hiszen maga az ayurveda szó “az Élet tudománya”-ként fordítható le (ayus = élet és véda = tudomány).

Az ayurveda az egész lényünkre hat, ez az ősi filozófia pedig már több mint 5000 éve létezik, és nagy segítség lehet a testi és lelki egészségünk fenntartásához. Mivel egy holisztikus tudományról van szó, ezért egyszerre hat a fizikai testünkre és a lelkünkre is. Az ayurvédának többféle oldala is van, bár sokan vannak, akik csak egyféleképpen értelmezik, a jógával vagy valamilyen relaxációs technikával azonosítják, pedig a helyzet az, hogy ez a módszer rengeteg minden foglal magába.

Mi mindent foglal magába az ayurveda?

Aki jár jógaórára, biztosan hallotta már az ayurveda szót, de masszőrök is előszeretettel használják, ami nem csoda, hiszen ez a módszer az alternatív gyógyászat egyik legnépszerűbb és legismertebb formája. Számos dolgot rejt magában, amit sokan nem is sejtenek: gyógynövényeket, életmódot, étrendet, jógát és a relaxációs technikákat, a zeneterápiát, a masszázst, de még a meditációt is. Ez egy összetett rendszer, ami pont a sokféleségével lehet ennyire hatékony, és lehet segítség olyan sok ember számára.

Mivel egy hatalmas eszköztár áll a rendelkezésünkre az ayurveda által, így könnyen egyénre szabható, tehát az egyéni sajátosságaink alapján építhetjük fel az ayurvedikus életmódunkat. Napjainkban egyre többen fordulnak e felé a holisztikus szemlélet féle, akár egy akár több aspektuson keresztül. A döntés rajtunk áll, de ha fontos számunkra a testi és mentális egészségünk, mindenképp érdemes utána járni, hogy mit is adhat nekünk ez a több ezer éves módszer.

Hasonló bejegyzések