A magyarok televíziózási szokásai jelentősen megváltoztak az elmúlt évek során. A Médiapiac 2013-as konferenciáján kiderült, hogy míg 2008-ban 260 percet, 2009-ben 265 percet, addig 2010-ben már 284 percet, 2012-ben pedig 286 percet nyomkodjuk a távirányítót a televízió előtt. Naponta.
Ez a 286 perc órára átszámolva 4,73-at jelent, ami igen magas szám, ha azt vesszük figyelembe, hogy egy átlagpolgár napi 8 órás munka mellett közel öt órát ül a televízió előtt. Sőt, a nyolc óra pusztán csak a munkaidő, a munkahelyre eljutni és hazaérni is kell, ami legalább plusz egy órát jelent. Természetesen vannak szerencsések, akik néhány perc alatt odaérnek a munkahelyükre, de ők vannak kevesebben.
Ha 9 órás munkával és 8 órás alvással számolunk, akkor marad 7 óra minden más tevékenységre. Ez a 4,73 óra a tévézési idő akkor is magas szám, hogy ez csak átlag. Vannak, akik ennél jóval több időt töltenek a tévékészülék előtt. Ha ezt a 4,73 órát vesszük alapul, akkor átlagosan 2,27 óránk marad minden más tevékenységre, tisztálkodásra, főzésre, szórakozásra.
Ebbe a 2,27 órába nem nagyon fér bele például a sport, legfeljebb hétvégén. Egy irodában dolgozó személy átlagosan nyolc órát tölt ülve az irodában, és ha emellé 4,73 órát tévézik, akkor nagyon elkényelmesedik. Hiszen a tévé előtt ülve meg sem kell moccannunk, elég a távirányítóval kattintgatni (ami akár lehet univerzális is), legfeljebb az innivalóért és ennivalóért kell kimenni a konyhába. Az állandó ülés, a sport nélküli élet később pedig komoly egészségügyi károkat, gerincferdülést, hátfájást okozhat.
Természetesen egy dolgos nap után nagyon jó dolog leülni a tévé elé és lazítani, de nem árt megtalálni a középutat, hogy mindenre jusson idő.
Forrás: http://www.hdplanet.eu

Hasonló bejegyzések