A KSH legfrissebb gyorsjelentéséből kiderült, hogy 2014 során több mint 8300 új lakás épült fel, ami 15 százalékkal több, mint az egy évvel korábban regisztrált adatok , tehát érezhető változások történtek az ingatlanpiacon, noha messze vannak még a válság előtti állapotok.

Érezhető a javulás

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint főként Közép-Magyarországon, valamint Dunántúlon nőttek meg jelentős mértékben tavaly a lakásépítések, ugyanakkor az ország keleti felében ez a növekedés elmaradt, ott sokkal inkább egyfajta stagnálás történt. Nem csak a felhúzott lakások, a kiadott lakásépítési engedélyek száma is megemelkedett 9633-ra, így 28 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Csak az előrelépés tempójának érzékeltetése végett: 2013-ban a lakásépítések száma 31 százalékkal, a lakásépítési engedélyek pedig 29 százalékkal csökkentek a 2012-es adatokhoz mérten.
Miután az utóbbi években folyamatosan csökkent a használatba vett lakások száma, a 15 százalékos emelkedés véget vetett a visszaesésnek, de még így is alacsonynak tekinthető a 2014-ben megépített lakások száma, hiszen az eredmények a 2008-as évben regisztrált ingatlanok alig ötödének tekinthetők. Érdekesség, hogy az országos átlagot tekintve főként a kisebb városokban és a falvakban volt drasztikus emelkedés az új ingatlanépítések terén, így 24 és 21 százalékos, és míg a nagyobb városokban 3 százalékos emelkedést regisztráltak, addig Budapesten átlagon aluli maradt az építési kedv, alig érte el a 13 százalékot.

A Dunántúl még mindig szárnyal

A hazai viszonylatban főként a dunántúli régióban volt a legkiemelkedőbb előrelépés tavaly a lakásépítések tekintetében, és míg Közép-Magyarországon átlagos növekedést mértek, addig a keleti megyékben inkább csökkenést tapasztaltak továbbra is. Az egyetlen kivételt azon a területen Debrecen jelentette, ahol egyedüli városként növekedtek a lakásépítések, de még csak ott is 573 új ingatlan került felhúzásra.
A jövő tekintetében azonban nagyon optimisták a szakemberek, hiszen a már kiadott új lakásépítési engedélyek alapján minden egyes település-típusban, és minden egyes régióban sokkal több lakás felépítését tervezték be tavaly, mint 2013-ban. Ezen a téren Közép-Magyarország vezeti a listát, hiszen az összes kiadott engedély közel 40 százaléka származott innen, és majdnem 30 százalékkal a Nyugat-Dunántúl végzett a második helyen. Az ország régiói közül Győr-Moson-Sopron megyében engedélyezték tavaly a legtöbb építést, ezáltal mintegy 2122 új lakást, ami sokkal több, mint Pest megyében, illetve Budapesten volt.
Megváltozott továbbá 2014-ben az építtetői kör összetétele is, ezáltal 57-ről 59 százalékra nőtt a magánszemélyek által épített lakások száma, míg 40-ről 39 százalékra apadt a vállalkozások által kivitelezett ingatlanoké. Csak Budapesten az új lakások alig 60 százalékát építették vállalkozók, szemben a válság előtti eloszlással.

Hasonló bejegyzések