Sokan csupán egy hatalmas tartályra gondolnak, ha medencéről van szó. Nem jut eszükbe, hogy egy medence nem csupán egy óriási kád hatalmas mennyiségű vízzel, hanem egy működő rendszer, melynek falai mögött és aljzata alatt komoly gépészeti berendezések, csövek, motorok és egyéb érdekességet találhatók.
Hogyan jut a víz a medencébe? Hogyan kerül ki belőle? Hogyan lehet, hogy a medencék vize tiszta, hogyan lehetséges felfűteni őket és mitől működik bennük masszázsfal, nyakzuhany, valamint hogyan lehetséges egyhelyben úszni? A medencegépészt ad minderre választ és ez biztosít minderre lehetőséget is.
Egy medencénél az első medencegépészeti megoldás a vízforgató. A vízforgató biztosítja a medence vizének folyamatos tisztítását. Ez egy árammal működő szivattyúrendszer, amely kivezető és bevezető csövekkel csatlakozik medencék falaihoz. Az egyik nyíláson befelé szívja a vizet, míg a másikon a medencébe juttatja azt, miután megszűrte. A szűréshez vagy papírbetétes vagy kvarchomokot használ. nagyobb, épített medencéknél roppant ritka a papírbetétes megoldás, mert sokkal gyorsabban használódik, azaz telítődik a papírszűrő és kisebb „teljesítményre” képes, mint a homokszűrős társa. A vízforgató, tekintve, hogy szivattyú, motorral működik.
Szintén medencegépészeti berendezés a medence fűtéséra szolgáló megoldás, ami sokféle lehet. A medencefűtés kiépítése meglehetősen bonyolult, ezért a medence építésekor kell kivitelezni, különben komoly bontási munkálatokra van szükség a telepítéséhez. A medence hőfokának precíz szabályozásához hőcserélős fűtésvezérlés szükséges. Ez egy extra, azonban ha nem akarjuk csupán a nap melegítő hatásától függővé tenni otthoni strandolásunk megkezdését és befelezését, mindenképpen szükségünk van rá.
A medencevilágítás is beletartozik ebbe a köbe, ám nem feltétlenül ugyanúgy kerül kiépítésre.
A különböző élményelemek, mint a nyakzuhany, úszógép, masszázs rendszer szintén medencegépészeti megoldások. Ezeket is motorok hajtják, csövekkel kapcsolódnak a medencéhez és a medence vizét használva, áramforrásból működnek.
Mindebből jól látszik, hogy egy épített medence milyen komoly gépészeti háttérrel bír. Ezt mindet nem látjuk, csupán hatásait érzékeljünk, de jó tudni, hogy mitől működnek, valamint érdemes mindezzel számolni, ha saját medence telepítését tervezzük.

Hasonló bejegyzések