Matrac és matrac között hatalmas különbségek fedezhetők fel. Míg az egyik kitűnően alkalmas az adott ember számára, addig egy látszólag ugyanolyan, de teljesen más szerkezettel, anyag összetétellel és puhasággal rendelkező darab komoly derék és háti panaszokat idézhet elő.
A derékfájdalom, a háti panaszok sok esetben a nem megfelelő matracon való alváshoz vezethetőek vissza. Sajnos mind a mai napig nem sikerült az emberek alapigényévé tenni a személyre szabottan választott matracokat. Könnyen lehetséges, hogy az újonnan vásárolt matrac is derékfájdalmakhoz vezet már az első néhány éjszaka után, mert nem volt elég körültekintő a választás. Sokszor írtunk már a derékfájdalom elkerüléséről, de most azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik már szenvednek ettől a kellemetlenségtől.

Matrac hátfájásra

Ha matrac vagy egészen más ok miatt derékfájdalommal küzd valaki, nagyon fontos felülvizsgálni fekhelyét, kiváltképp az aktuális matracát. A matrac miatt kialakult derékfájdalom a fekvőbetét lecserélésével a legtöbb esetben orvosolható, ám a más okból kialakult fájdalmak is enyhíthetők akkor, ha egy igazán ideális matrac szolgál alátámasztásként az alvópozícióhoz.
Amennyiben kiderül, hogy a matrac okozza a bajt, meg kell tudni, pontosan mely jellemzője miatt alkalmatlan az adott személy számára. Ez nehéz és sok időt, energiát, utánajárást igénylő feladat, ugyanis kizárólag próbálgatás útján lehet beazonosítani a „kényelmetlenségi tényezőt” és megtalálni azt a matractípust és keménységet, amely ettől mentes.
Nagyon fontos odafigyelni, hogy az új matrac kiválasztásánál ne essünk át a ló túloldalára. Például, ha a bajokat a meglévő matrac túlzott puhasága okozza, akkor ebből nem következik szükségképpen az, hogy egy nagyon kemény típust kell választani. Lehetséges, hogy a közepes keménység lesz az ideális. Éppen ezért kell hosszas próbálgatásnak alávetni a különböző matracokat és azt választani, amelyik a legkellemesebb érzést nyújtja.
A derékfájdalmakat okozhatja közvetve is a matrac, mert bizonyos esetekben a kényelmetlenség miatt valami olyan pozícióba helyezkedünk alvás közben, öntudatlanul, ami a matracot elviselhetőbbé teszi ugyan, ám tartásunk így kiváltja a derékpanaszokat. Itt is a matrac a fő okozó, ám fontos tudni, hogy többféle módon is elérheti a káros hatásokat.
Az a matrac, amely derékfájást okoz, még nem feltétlenül rossz minőségű, könnyen lehet, hogy csupán nem kompatibilis azzal, aki esténként használja. A régi matracok, a nagyon alacsony minőségű darabok azonban az esetek legnagyobb részében okozhatnak ilyen jellegű problémát.

Hasonló bejegyzések