Noha a közhiedelemben az a tévhit él, hogy a cukorbetegség tipikusan az emberek között terjedő probléma, azonban ez egyáltalán nem igaz, a diabétesz ugyanis a kutyák, sőt a macskák esetében is létező anyagcsere-zavaron alapuló probléma. Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is endokrin rendellenesség idézi elő, vagyis inzulinhiányt idéz elő a szervezetben, és bár rendszeres inzulinadagolással, valamint az étrend és az életmód átalakításával kisállataink számára is élhető a probléma, ugyanakkor sokkal fontosabb a megelőzés kérdése.

Még ritka, de egyre gyakoribb probléma

A cukorbetegség a kutyák körében az összes betegségnek mindössze alig 1 százalékát teszi ki, azonban minél tovább cukrosodnak az emberi élelmiszerek, és minél többet adunk ezekből kutyáink számára, annál rosszabb helyzet állhat elő a kérdéses statisztika tekintetében a jövőre nézve. Akadnak kutyafajták, akiknél a diabétesz meglepően gyakoribb – például terrierek, tacskók és spánielek esetében –, de például a szukák esetében négyszer olyan gyakori az előfordulás, mint a kanokban.
Hogy mitől alakul ki a cukorbetegség a kutyákban, az egyelőre nem teljesen tisztázott még, ellenben az igen, hogy milyen folyamatok játszódnak le ilyenkor az állatokban. A betegséget ugyanis az inzulin hiánya idézi elő, ami egy hasnyálmirigy által termelt hormon. Az állatoknál általában már csak későn veszik észre, idejekorán csak szűrővizsgálatokkal mutatható ki, így a vércukorszint vagy a túl cukros vizelet megjelenésekor. Kutyák esetében cukorbetegségről akkor beszélhetünk, ha vércukorszintje 7,6 mmol/L-re emelkedik.

A legjellemzőbb tünetek

Mivel a kutyák nem tudnak beszélni, a gazdák felelőssége az, hogy felismerjék a problémát, aminek korai stádiumban még kevés tünete van, de azért akadnak viselkedésbeli változások. Ilyen például, hogy kedvencünk a szokásosnál sokkal több vizet kezd el inni, és sokkal többet is jár a WC-re, miközben feltűnő tünet még az aceton-szagú lehelet megjelenése is. Tünet lehet még a hirtelen hízás, majd az azt követő drasztikus fogyás, az általános fáradékonyság, kedvetlenség, rendellenes étvágy. Szintén gyakran a cukorbetegségre utaló tünet, hogy a szőre hullani kezd, fénytelenné válik, korpás lesz. Ha a betegség előrehaladott állapotban van, gyakran kerülhet a szemre szürke-hályog, így látása is alaposan megromlik. Extrémebb esetben az állatnál tudatvesztés, ájulás is felléphet.
Amennyiben a fenti tünetek bármelyike fellép egy kutyánál, azonnal fel kell keresni egy állatorvost, aki alaposan megvizsgálja majd az állatot, ezáltal vért- és vizeletmintát is vesz tőle. Amennyiben a probléma még kezdeti, illetve kezelhető, az állat kezelését élete végéig fenn kell tartani, ezáltal a kutyát nem csak folyamatosan gyógyszerezni kell, hanem életmódváltás mellett speciális diétára is szüksége lesz.
A betegség inzulin injekciókkal kezelhető, amit a kutyák esetében sertésinzulinból állítják elő, a disznók kérdéses hormonja ugyanis teljesen megegyezik a kutyákéval.

Hasonló bejegyzések