A 2000-es évektől robbanásszerű technikai fejlődés magával vonzotta a folyamatos automatizálást is. Gyárakon át az irodákig mindenhol megjelentek a számítógépek, amelyek folyamatosan váltották fel az emberi munkaerőt. Kezdetben csak bizonyos szegmenseket, később az egész munkafolyamatok váltak a digitalizált világ részévé.
Jellemzően az ipari területeken számíthattak munkaerő átcsoportosításokra (részlegek teljes körű gépesítésével), míg irodai területeken inkább segítségként tudták felhasználni. Mai napig vitatott az automatizálás negatív vagy pozitív fogalomként való besorolása.

Te is könyvelő szeretnél lenni?

Automatizált könyvelés

A könyvelői szakmát sem kerülhette el ez a változás. A digitalizáció egyszerűsítette a kapcsolattartást, kommunikációt, mint ügyfél, mint munkatársak között. Továbbá időtakarékosabbá váltak bizonyos folyamatok. A könyvelőknek folyamatos továbbképzéseket tartanak, melyekkel az idősebb korosztály ugyanúgy felzárkózhat. Pozitív hatások közé sorolhatók még az emberi hibák kiküszöbölése mely által a cégek jelentős költségeket takaríthatnak meg. Az egyszerűbb folyamatok automatizálásával lehetőség nyílt az alkalmazottak további oktatására, bonyolultabb feladatok hatékonyabb megoldására.
Monotonitás kiszűrésével az alkalmazottakat a „kiégés” jelenségétől is próbálták megvédeni, hiszen új kihívásokkal több motivációt, lelkesedést adhatnak a fejlődni kívánó dolgozóknak. Másik nagy előny, hogy a könyvelői szakmát régóta sújtó munkaerőhiány egy része is megszüntethető válhat. Az innovatív folyamatot tehát nem fenyegetésnek, hanem pozitív fejlesztésnek kell tekinteni.
Az idősebb korosztálynak nehezebb lehet alkalmazkodás, mint a digitalizált világban felnövő pályakezdőknek, de hosszútávon saját munkájukat könnyíthetik meg a folyamattal. Naprakész, érthető adatok, egyszerűbb felület használat, földrajzi határok megszűnése, könyvelési adatok 24 órás elérése bárhonnan, mind-mind azt tanúsítják, hogy haladni kell a korral és a folyamatokkal. Ezáltal a könyvelők lehetőséget kaphatnak saját szakmájuk megreformálására.

Hasonló bejegyzések