Magyarország sikeres fiataljai fejlesztették ki azt az okost térkövet, amely forradalmasíthatja a közterek látványát is. Az okos térkő előnye, hogy napelemek módjára termeli a fény segítségével az energiát, amit aztán akár telefontöltésre, köztér világításra vagy elektromos autó feltöltésére is lehet hasznosítani. A Platio fantázianevű modern térkő nem csak hasznos, de környezetbarát is egyben.
Egy négyzetméternyi Platio elem 400 PET palackot hasznosít újra és gyártása 25 kg szén-dioxiddal kevesebb szennyeződéssel jár.
Ha nagyban gondolkodunk, a jövő térkövét nem csak az állam, hanem magánszemélyek és cégek is maguk javára fordíthatják, hasznosíthatják. Az összegyűjtött napenergiával ugyanis 50 négyzetméternyi okostérkő képes 3 óra alatt annyi elektromos áramot előállítani, amely egy elektromos autó teljes feltöltöttségéhez elegendő. Ugyanekkora felületen elhelyezett okos térkővel pedig akár négy háztartást is fenn lehet tartani. A lehetőségek tárháza tehát végtelen és a hasznosításában rengeteg potenciál lakozik.

Magyarok a globális piac küszöbén

Középiskolai barátságnak indult és világsiker lett belőle. Egy tájépítész, egy gépészmérnök és egy vegyész- villamosmérnök hármasa fejlesztette ki azt térkövet, amely képes energiát termelni, információt közvetíteni, kommunikálni és mindemellett újrahasznosított anyagból készül. Az alap ötletet a térkövek iránti szenvedélyük hozta, amit szerettek volna reformálni és újrahasznosított anyagokból előállítani.
A tervezés során azonban új igényként felmerült az energiatermelő funkció is. Az első tervek után fél évvel már működő prototípust tudtak felmutatni a fiúk. Azóta az okostérkő, egy olyan térburkolati rendszerré nőtte ki magát, amely kültéri felhasználásra készült és képes a rendszerbe integrált eszközök működtetésére, feltöltésére.
A felülete csúszásmentes és nincs szüksége karbantartásra sem. A Platio térburkolat már elérhető Budapesten a Városháza Park pop Up Parkjában. Az igazi siker azonban Kazahsztánban valósult meg, ahol 80 négyzetméternyi felület került kialakításra és egy komplett városnegyed áramszükségleteit látja el.
Médiatámogató: www.terkoakciok.hu

Hasonló bejegyzések