Napjainkban egyre nagyobb teret hódít az ökológikus gondolkodás, és ezt a trendet a tapéta üzletág is igyekszik követni. A vásárlók részéről egyre fontosabb, hogy azok az anyagok, amelyekkel otthonukat kialakítják minőségi termékek legyenek, és semmilyen egészségre ártalmas anyagot ne tartalmazzanak.
Erre a fogyasztói igényre válaszolnak a napjainkban egyre népszerűbb környezetbarát tapéták. Mit is jelent egy tapéta esetében a környezetbarát jelző? Nos, több feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy ezt a jelzőt egy tapéta kiérdemelje. Az első, és talán legfontosabb elvárás, hogy a tapéta sem felhelyezése, sem élettartama alatt ne bocsásson szennyező, vagy mérgező anyagokat a lakás légterébe. A régi tapéták esetében problémát jelentett, hogy azok ragasztóanyaga, folyamatosan párolgott, és rákkeltő hatású oldószereket juttatott a szoba levegőjébe. Ma már a modern tapétáknál ez nem fordul elő, de ilyen szempontból még tökéletesebb megoldás a Vlies tapéta, amely teljesen növényi alapanyagokból készül, é úgy vihető fel a falfelületre, mint egy festék, azaz a tapétát szinte felkenjük a falra. Ez a technológia már messze jobb választás egészségügyi szempontból, mint bármelyik festék, amelynek óhatatlanul van oldószer kibocsátása.
Vannak további szempontok, amit érdemes szem előtt tartani, ha tapétavásárlásba kezdünk. Érdemes azt is megfigyelni milyen anyagból készült a tapéta. Ez esetben igyekezzünk természetes alapanyagokból készült tapétát választani, amely textil, vagy papír alapú, és kerüljük a műanyag alapú tapétákat. A lényeg, hogy minél kevesebb mesterséges anyag kerüljön otthonunkba.
Bár hazánkban még alig van rá példa, de a külföldről behozott tapéták esetében külön jelölés jelzi, ha az adott tapéta készítése során ökológikus fakitermelésből származó alapanyagokat használtak fel. Aki igazán zölden akar élni, érdemes erre is odafigyelni, amikor rászánjuk magunk a tapétavásárlásra.

Hasonló bejegyzések