Noha sokan úgy vélik, hogy az építészek a múltban már mindent megalkottak, amit csak lehet, ebből kifolyólag az ingatlanpiacon nem történhetnek már csodák, és nem dőlhetnek rekordok, ez azonban a gyakorlatban fatális tévedés.
A folyamatosan érkező újabb találmányok, stílusok, szemléletmódok vagy csak a kreativitás hatására ugyanis egyre-másra megdőlnek az egykori rekordok, így hamarosan például felhúzhatják a világ legmagasabb fából készült épületét, amire ráadásul a sógoroknál kerülhet sor.

Bécs büszkélkedhetne a rekord magas épülettel

A hírek szerint ugyanis Bécs városában arra készülnek egy HoHo nevű projekt keretein belül, hogy az osztrák főváros Seestadt Aspern névre keresztelt városrészében felhúzzák a világ legmagasabb, mintegy 84 méter magas faépületét. A tervek szerint a konkrét munkálatok 2016 tavaszán kezdődnek majd meg, és két évre lesz szükségük a kivitelezőknek arra, hogy elkészüljenek az óriási fatoronnyal, amelynek 24 emeletén számtalan létesítmény kap majd helyet, így éttermek, lakások, irodák, wellness- és egészségmegőrző központok mellett egy kisebb szálloda is működik majd az óriási ingatlanban, amit természetesen turistalátványosságnak is tekint majd a város.
A HoHo projekt – amely nevét a Holz, vagyis a fa, és a hoch, vagyis a magas szavakból kapta – 65 millió euróból, tehát közel 20 milliárd forintból épülhet majd fel, amelyről maga Caroline Palfy, a fejlesztésért és kivitelezésért felelős Kleber csoport vezetője beszélt egy az építkezéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón.

A környezettudatosság jegyében

Az óriási toronyház egészen pontosan a Seestadt nevű metróállomás mellett épülne fel, teljes összterülete pedig 25 ezer négyzetméter lesz. A teljes épületnek természetesen csak egy része, mintegy háromnegyede készül valódi fából, azonban még így is elképesztő mennyiségű, közel 3 ezer tonnányi szén-dioxidtól kímélik meg a környezetet a kivitelezők egy hasonló méretben készült acélbeton toronyház károsanyag-kibocsátásához képest.
Noha a faépületek kapcsán általános probléma, hogy nagyon gyúlékonyak, de az építők elmondásuk szerint erre is találtak már megoldást, így megterveztek egy automatikus oltóberendezést, illetve elkülönítenek külön tűzvédelmi blokkokat is a hatékony védelem érdekében. Seestadt Aspern egyébiránt Bécs jelenleg is épülőben lévő városrésze, aminek fejlesztése és munkálatai jelenleg Európában a legnagyobb városfejlesztési és ingatlanépítési projektnek tekinthetők. Ennek keretein belül az eltervezett 20 esztendő alatt egy komplett új városrész felépítését tervezte be az osztrák állam, ahol több mint 20 ezer ember élhet és dolgozhat is majd. A projekt a tervek szerint több szakaszból áll majd, az első 2017-ben zárul majd le – ebben a fázisban épülhet fel az óriási faépület is –, amit aztán két további szakasz követ majd, mígnem a város el nem éri a kívánt célt az építkezéssel.

Hasonló bejegyzések