A fehér szín kifejezetten megosztja az ízlésvilágot, hiszen vagy szerelmesen imádjuk, vagy kényessége, fakósága miatt nem látunk benne fantáziát. A feketével és a szürkével együtt a színek világában a semleges tónusúak közé sorolják, azonban, ha lakberendezésről, és pompás kiegészítőkről van szó, igenis érdemes alkalmaznunk. Hogy miért is?

A fehér méltósága

Ha fehérről van szó, sokunknak negatív dolgok jutnak eszébe, de pozitív oldala ennél jóval erősebb. Asszociálunk a tisztaságra, az érintetlenségre, ártatlanságra, békére, egyszerűségre a fehér nyomán. Tulajdonképpen egy igazi klasszikusról van szó, és nagyon hasznosan gyümölcsöztethetjük például a huzatot nem igénylő takarók esetében.
Rendkívül sokféle fehérség: mint tudjuk, ha jobban belegondolunk, a fehér nagyon sokféle lehet. Egy érzékletes példán keresztül szemléltetve: egészen másként hat ránk egy gyönyörű díszpárna fehérsége, mint például egy hangulatos, falusi parasztház fehérre meszelt fala, vagy a gondosan megmunkált fehér csipke látványa. A hatás tehát nagyban függ a választott felületek és anyagok minőségétől, és természetesen az sem mindegy, hogy milyen mennyiségben kívánjuk alkalmazni eme királyi árnyalatot: tiszta fehér, tojáshéj szín, törtfehér, vagy piszkos fehér. Az árnyalatok különbözősége mesésen másként hat az emberek pszichikai és fizikai állapotára, könnyedén játszhatunk vele.

Stílusok sokszínűsége

Hogy lássuk, milyen egyszerű is varázsolni vele, egy kicsit térképezzük fel a lehetőségek palettáját. A fehér szín tulajdonképpen minden stílusban jelen van, viszont ismerünk olyan stílusokat is, ahol kifejezetten meghatározó jegyként tartják számon. Ilyen például egy manapság oly divatos shabby chic, polgári, vidéki, modern, vagy svéd stílusú lakberendezés. Mindemellett pedig nagy lehetőség rejlik a fehérhez társított színek megválasztásában is, hiszen ezzel könnyedén elmozdíthatjuk a hatást az általunk kívánt irányba.

A fehér szín funkciója

Fizikai világunkról mérhetetlenül sokat elárulnak színei: például az égbolt színéből következtethetünk a vihar közeledtére, egy édes gyümölcs színe pedig elárulja, megérett-e már a mohóságunk kielégítésére. A színek segítenek nekünk abban, hogy tájékozódjunk, eligazodjunk a világban, valamint nemcsak a kiemelésben, hanem az elkülönítésben is hasznunkra vannak. Talán az egyik leggyakoribb háttérszín, és egy-egy tökéletes ágynemű, párna, függöny fenomenális színe. A terek formája, az ívek, szögek, mélyedések, és a fények, árnyékok játékai pedig mind-mind képesek a fehér egyhangúságát megtörni, és az általa elérni kívánt hatást fokozni.

Hasonló bejegyzések