Egy kovácsoltvas kerítés nemcsak esztétikailag mutat jól a házunk körül, de védelmet is nyújt a számunkra. Mielőtt azonban kovácsoltvas kerítést választunk, nem árt tudni, hogy igényel-e karbantartást, és ha igen, akkor milyen eszközökre, anyagokra lesz szükségünk, illetve milyen gyakran kell elvégeznünk a karbantartási műveleteket.

Ahhoz, hogy a kovácsoltvas kerítés minél tovább tartson, a rozsda ellen mindenképp védekezni kell, illetve ha rozsdát tapasztalunk, azt fontos eltávolítani.

A kovácsoltvas kerítést gyakran kell ellenőrizni, hogy a lehető leghamarabb tudunk intézkedni, ha valahol rozsdásodna. De a karbantartási műveletek nem csak akkor kell elvégezni, ha már felüti a fejét a rozsda, hanem ezért is, hogy meg se jelenhessen.

  • Tipp: A kovácsoltvas története a kkkfem.hu oldalon

A megelőzés fontos lépés ahhoz, hogy a kerítésünk a lehető legtovább szép maradhasson. De mit is jelent a kovácsoltvas kerítés ellenőrzése? Természetesen azt, hogy a kerítést rendszeresen körbejárjuk az elejétől a végéig, nemcsak itt-ott nézzük meg, hogy rendben van-e.

Hogyan ellenőrizzük a kerítésünk állapotát?

Természetesen az nem elegendő, ha csak körbejárjuk a kerítést. Pontosan tudnunk kell, mit is keresünk: rozsdára utaló nyomokat, szennyeződéseket, sérüléseket. A rozsdásra utaló nyomok például az egyenetlen felület, a festés felhólyagosodása vagy a rozsdaszínű foltok is.

Amennyiben a kerti növények rálógnak a kerítésre, esetleg a kúszónövények már felkúsztak a kerítésre is, akkor alatta mindenképp alaposan nézzük meg, hogy nem rozsdásodik-e a felület, ugyanis a növények felfogják a vizet, alattuk pedig gyakorta alakul ki rozsda.

Ha szennyeződéseket tapasztalunk, akkor mindenképp lényeges, hogy azt eltávolítsuk. Fontos szabály, hogy súrolószert nem szabad használni, mert az a festést is eltávolíthatja, így pedig oda lesz a kovácsoltvas kerítés védőrétege. Ha rozsdafoltot találunk, akkor pedig első lépésben a rozsdától kell majd megszabadulnunk, utána pedig gondoskodnunk kell a megfelelő védelemről, hogy ez ne történhessen meg újra.

Hasonló bejegyzések