Igencsak hirtelen zúdította ránk az időjárás forróbbnál-forróbb napjait, mi pedig izzadva küzdünk a tomboló kánikula ellen. Ha nem használunk légkondit, igyekszünk kereszthuzatot csinálni, hogy egy kicsit is, de járjon a levegő, ha van klímánk, akkor örömmel és megkönnyebbüléssel kapcsoljuk be, bevetjük a legyezőket, fagylaltot, hideg vizet, no meg az elmaradhatatlan jégkockákat.

Vizet, vizet, és még több vizet

A sok munka mellett legtöbbször hajlamosak vagyunk megfeledkezni testi szükségleteinkről, a nagy meleg pedig még lustábbá tesz bennünket. Maximum arra vesszük a fáradságot, hogy a mellettünk lévő ablakot megnyissuk, kitárjuk a jobb közérzet reményében, de ez sajnos sokszor nem elég, mert csak a meleg levegő tódul be a helyiségekbe. Kevesebbet eszünk, sőt, még kevesebbet iszunk. Kis idő elteltével pedig aztán csodálkozunk, hogy az agyunk nem fog, levertek, fáradékonyak vagyunk, és könnyelműen a kinti állapotokra hivatkozunk. Ezt azonban nagyon helytelenül tesszük, mert az egyik legfontosabb aranyszabály ilyen kánikulában, amit soha nem szabad elfelejtenünk, az a folyadékpótlás. Amennyi csak belénk fér, minél többet, annál jobb.
A hőségben a szervezet rengeteget izzad, az átlagnál jóval többet, ezért az optimális működéshez ilyenkor elengedhetetlen a legalább kétszer annyi – lehetőleg víz – fogyasztása. Ha ezt elmulasztjuk, akkor a fent említett kellemetlen tüneteken kívül nagyon hamar észrevesszük, hogy szédülni kezdünk, iszonyatos fejfájás lesz úrrá rajtunk, nagyon könnyen elájulhatunk, és nagyon könnyen kiszáradhatunk. Vegyük hát a fáradságot elvégezni ezt a néhány kézmozdulatot, készítsünk be magunk mellé egy-egy nagy kancsó hűsítő vizet, vagy gyümölcsökkel roskadásig rakott frissítő limonádét, és élvezzük az ízeket, miközben szervezetünk felüdül. Így a napsütést is bátran beengedhetjük otthonunkba, irodánkba.

Légkondit otthonra, autóba

Amennyiben van rá mód, ne legyünk restek lakásunkba és autónkba klímát szereltetni, melyet jól szigetelő, zárt nyílászárók mellett eredménnyel működtethetünk. Ez hőérzetünket nagyon könnyen helyreállítja, és pár perc alatt el tudjuk érni azt az állapotot, amikor szervezetünk már nem a túlélésért küzd, hanem az energiáját képes lesz a munkára, hobbinkra, kikapcsolódásra, szeretteinkkel való együtt töltött időre fordítani.

Az igazi klasszikusok

Ózonrétegünk sajnos vékonyodik, a napsugarak káros alkotóelemei pedig egyre könnyebben átjutnak rajta. Ez az állapot nemcsak a természetet viseli meg, hanem minket is: közérzetünket, bőrünket, hajunkat stb. Így bőrünk számára fokozott védelmet kell biztosítanunk, ne habozzunk hát minél magasabb faktorszámú naptejet, napolajat beszerezni, és amikor csak lehetőségünk van rá, kenni bőrünket. Erre biztathatjuk szeretteinket, családunkat, gyermekeinket, barátainkat egyaránt, meg fogják hálálni, gyötrelmes leégések sorozatától, és az ezzel járó sokszor mérhetetlen fájdalomtól kímélhetjük meg őket.
A kánikula miatt az erősödő napsugárzás okozta napszúrások száma is emelkedik, ugyanúgy, ahogy az eszméletvesztéseké. Ez azonban könnyen megelőzhető: a megfelelő mennyiségű víz, folyadék bevitele mellett nyissuk ki a szekrényünket, vagy térjünk be a legközelebbi boltba, és bátran használjuk a divatos szalmakalapokat, baseball sapkákat, vagy akár egy-egy vizes kendőt is tekerhetünk fejünk köré.

Hasonló bejegyzések