Minden egyes háztartásban használt gázkazánt gondosan karban kell tartani. Ilyen szempontból a gázkészülék típusa, működési módja nem mérvadó,  tehát akármilyenről is legyen szó, a karbantartást el kell végezni ahhoz, hogy tökéletesen, biztonságosan működjön, és hogy biztosíthassuk a takarékosabb gázfelhasználást.

Karbantartás

Egy karbantartás során a legfontosabb a készülék tüzeléstechnikai alkotóelemeinek vizsgálata. Itt az égő, és hőcserélő részek állapotának ellenőrzése zajlik, valamint ezzel együtt egy nagyon alapos tisztítás. A felületek tisztítása ecsettel, porszívózással is tisztítható, de előfordulhat, hogy alaposabb munkálatokra van szükség, például egy átmosásra vízsugárral. Természetesen, ha a gázkazán eldugult, vagy elkormosodott, akkor a vízzel történő átmosás elengedhetetlen lesz, amihez sok esetben oldószer alkalmazása is szükséges.

Fúvókás berendezések

Azoknál a készülékeknél, amelyek rendelkeznek speciális alkotóelemekkel, például fúvókasorral, ott ezt is ellenőrizni kell. Fontos, hogy a fúvóka és az égő keverőcsöve közti szabad légáramlás biztosított legyen, mert más esetben sajnos a szennyeződés ronthatja az égés minőségét, a levegő mennyiségének csökkenése pedig tökéletlen égéshez és balesetveszélyhez vezethet.

Kisállatok a készülékekben

Sajnos sokszor tapasztalhatjuk azt is, hogy kisebb bogarak, legtöbb esetben pókok tanyáznak a gázkazánok apróbb réseiben. Előszeretettel sajátítják ki a sarkokat, járatokat, aminek köszönhetően könnyen alakulnak ki dugulások, amik szintén az égés minőségét rontja. Célszerű ezért ezekre is odafigyelni a karbantartás során, és a legapróbb zeg-zugokat is tisztíttassuk át.

A szakember keze

Természetesen otthon, saját kezűleg ne álljunk neki a tisztításnak, mert ez igencsak balesetveszélyes lehet. Ha bármi problémát tapasztalunk gázkészülékeink esetében, akkor mindenképpen forduljunk szakemberhez, és hívjunk szerelőt. Ő biztos kézzel fog a munkálatokhoz hozzálátni, és sérülésmentesen tud tökéletes munkát végezni. Elképzelhető, hogy a teljes karbantartáshoz nem lesz elég egy-két óra, ebben az esetben is legyünk türelmesek és segítőkészek, mert a teljes biztonság, és az optimális működés a mi érdekünket szolgálja.

Hasonló bejegyzések