A tavasz és a nyár elsősorban a szabadban töltött időről, és a kinti játékokról szól, ám előfordulhat az, hogy a rekkenő hőség miatt egyszerűen beszorulunk gyermekünkkel a lakásba. Ahhoz hogy ez az idő se teljen el unalmasan, kreatív játékokkal dobhatjuk fel a napot, hogy se mi, se csemeténk ne unatkozzon.

Amint a baba stabilan tud ülni, kinyílik előtte a világ, hirtelen minden érdekes lesz számára. Ha a baba stabilan ül a kádjában, a rekkenő hőségben nyugodtan csináljunk neki egy kis fürdővizet, hogy abba játsszon, és kicsit lehűtse magát a kellemes vízzel.

6-9 hónaposan már érzékelhetik a hideg- meleg között különbségeket, de akár súlyok érzékeltetése miatt kezébe adhatunk különböző fürdős játékokat melyek tele vannak vízzel, vagy éppen üresek. Ilyenkor érdemes beszerezni néhány puha szivacslabdát, melynek segítségével megtanulhatják a picik a puha-és a kemény közötti különbségeket.

A gondolkodást és a látást is rendkívül jól fejlesztik azok a babajátékok, vagy játszószőnyegek, melyeken babatükör található. A pici babák már imádják magukat nézegetni, még akkor is ha kezdetben nincsenek is azzal tisztában, hogy az akit a játékba látnak valójában ő maguk.

Ebben az időszakban érdemes lehet elkezdeni velük a „kukucs” játékokat mikor eltakarjuk a baba arcát egy puha babatakaróval, majd megdöbbenten kapkodja a fejét, hogy újra előkerültünk. A különböző tárolódobozok, a kincses-ládikák és a pakolós dobozok pedig nem csak a szoba rendje miatt elengedhetetlen kellékek a gyerekszobába.

Nagyon fontos lépés a fejlődésben az, amikor a kicsi életében először kipakol valamiből. 9-10 hónapos koruk körül már mindenből imádnak ki és be pakolni, érdemes ilyenkor mindenhova homokozós vödrökkel menni, melybe különböző dolgokat lehet gyűjtögetni.

Mivel a 6-12 hónap között fejlődnek a gyerekek a legtöbbet, fontos, már ebben a korban is sokat mókázni, és játszani velük. A különböző csörgő-zörgő zenélő, színes játékok garantáltan felkeltik az érdeklődésüket, ám ebben az időben már ügyesen elnézegetik a különböző, kemény lapos mesekönyveket is.

Hasonló bejegyzések