Sokan úgy hiszik, hogy a szigorú diéta alapfeltétele nem más, mint a koplalás. Miután azonban bárki kipróbálta ezt a rossz alternatívát, szomorúan veszi tudomásul, hogy sem a mérleg nem azt mutatja, amit kellene, sem a közérzetünk nem éppen olyan, amilyennek szeretnénk. Tény és való, hogy a kalória bevitelének csökkentése fontos a fogyáshoz, ez önmagában azonban még nem olvasztja le rólad a kilókat. Hogy mi kell hozzá? Lássuk:

1. Vízhajtás

Az emberek többsége nem csak a zsír miatt van elhízva, hanem a méreganyagoktól is, amelyeket ki kell űzni a szervezetből. Ennek az egyik alapvető lehetősége nem más, mint a vízhajtás, amit a legkönnyebben sok vízzel, valamint gyógyteákkal lehet elérni, de az is segít, ha zsírégető, illetve vízhajtó hatású ételekkel próbálkozunk. Ilyenek például a cseresznye, a görögdinnye, a káposzta és a paradicsom is.

2. Igyunk sokat

Nem elég egyszer kihangsúlyozni, hogy a fogyás egyik alapfeltétele a folyadékpótlás mellett az, hogy nagyon sok vizet igyunk. Ez ugyanis alapvetően felgyorsítja anyagcserénket, és szó szerint kilöki majd szervezetünkből a méreganyagokat. A sok folyadék azért is előnyös, mert ezzel csillapíthatjuk az étvágyat, hiszen sokan akkor is esznek, ha alapvetően szomjúságot éreznek, csak éppen nem tudják megkülönböztetni egymástól a kettőt.

3. Együnk sok rostot

A kalória-bevitel csökkentése önmagában még nem elég, bár az első lépése annak, hogy fogyjunk. Fontos lesz a változáshoz az is, hogy nekilássunk sok rostot fogyasztani, ezzel felváltva a sok tartósítószert és mesterséges alapanyagot, amelyek nagyon megterhelik a szervezetünket. A rostok – a sok zöldség és gyümölcs például – hozzájárul ahhoz, hogy javuljon az emésztésünk, miközben megtisztítják a bélcsatornánkat, és elősegítik a fogyást. Máskülönben vagy megragadunk egy szinten, vagy el sem indul az áhított súlycsökkenés.

4. Fogyasszunk vitaminokat és fehérjéket

Szervezetünk egészsége és a fogyás lehetősége csak úgy jöhet létre, ha testünk nem szenved hiányt a vitaminoktól és fehérjéktől. Minderre azért is van nagy szükség, mert szervezetünk csak így tudja kialakítani a megfelelő mértékű és egészséges izom-zsír arányt, amelyben ezeknek az összetevőknek fontos szerepük van. A fehérje nagyon fontos lesz a zsírok lebontása mellett ahhoz is, hogy az izmok védve legyenek, miközben bizonyos vitaminoknak – legfőképpen a C-vitaminnak – a zsírlebontásban lesz nélkülözhetetlen szerepe.

5. Mozogjunk

Szép is lenne, ha igaz lenne, de nem az: mozgás nélkül nincs fogyás! Jöhetnek bármilyen csodagyógyszerek, ha nem mozgunk rendszeresen, ne is álmodjunk arról, hogy beindul a zsírégetés folyamata. Nem kell intenzíven sportolni, elég már napi 30 perc könnyed mozgás, de az bizony mozgás legyen!

6. Figyelj oda a reggelire

A reggeli alapvetően határozza meg az egész napunkat és súlykontrollunkat is. Együnk sok tápanyagot, de kevés kalóriát, legalább annyit, hogy az egész nap folyamán csak a főbb étkezéseket kívánjuk, de nassolnivalót ne. A legfontosabb azonban, hogy mindig reggelizzünk, mert kutatások szerint így kevesebb kalóriát fogyasztunk el a nap folyamán!

Hasonló bejegyzések