A magyarországi lakóházak zöme a hőszigetelés szempontjából nem némi, hanem óriási kívánnivalót hagy maga után. Rengeteg helyen még mindig az évtizedekkel ezelőtt beépített, mindenféle szintetikus szigetelés nélküli, rosszul záródó faablakok biztosítják az otthon kellemes hőmérsékletét, ezáltal a legtöbb otthonon mindent összevetve találnánk legalább egy négyzetméteres hő-hidat.
Ez a gyakorlatban olyan, mintha télen-nyáron nyitva lenne legalább egy ablak a lakásban, amelyen keresztül szabadon áramolhat a levegő. Mivel a probléma a magyar háztartások jelentős részét érinti, ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan gyakorlati tanácsot, amelyek révén egy kis utómunkával hatásos hőszigetelést érhetünk el, mindemellett pedig érdekes adatok révén alátámasztjuk ennek az eljárásnak a fontosságát is.

Szórt purhab szigetelés

  • Forrás: Purmester.hu

1. Amennyiben egy megvetemedett, vagy különösebb szigeteléssel nem rendelkező ajtó hatásfokát szeretnénk növelni, a legegyszerűbb módja egy elé lógatott vastag függöny, ami a földig érve kiváló védelmet garantál otthonunknak. Amennyiben az ajtó egyszeres üvegezéssel bír, érdemes azt is duplarétegűre cserélni, amivel akár 40 százalékkal is csökkenthetjük a hő-veszteséget.
2. A legtöbb szigetelőanyag bizonyos időközönként cserére szorul. Egy nem megfelelő szigeteléssel ellátott ház esetében a fűtési költségek akár 30-40 százalékkal is magasabbra rúghatnak, éppen ezért érdemes mindig gondoskodni erről – főként a nyílászárók kapcsán, amelyek mindig kritikus pontot jelentenek ebből a szempontból.
3. Ha egy ajtó vagy ablak nem zár megfelelően, azt a téli időszakban tapasztalhatjuk ki a legkönnyebben, amikor bent meleg, odakint pedig hideg az idő. Ilyenkor a nyílászáró közelében érezzük majd a huzatot, ami a hornyok közötti réseknek köszönheti. Ezeket a réseket mielőbb érdemes valamilyen tömítőanyaggal, öntapadós vattacsíkkal vagy szilikonnal behúzni annak érdekében, hogy megakadályozzuk a hideg beáramlását, ezzel pedig a hő-veszteséget.
4. Kevesen tekintenek rá hő-hídként, de a betonkoszorú pontosan így működik a családi házakon, ha nem lett leszigetelve. Érdemes akár utólag is bevonni annak érdekében, hogy ne vezesse ki a szabadba az otthon kellemes melegét.
5. A manapság olyannyira divatos külső épületszigeteléssel átlagosan akár 25 százalékkal is csökkenthetjük fűtésköltségeinket.
6. A lakások legnagyobb hő-veszteségét általában az ablakoknak köszönhetjük. Érdemes jól megválasztani tehát, hogy milyen nyílászárót választunk, a hagyományoshoz mérten a kettős üvegezésű ablakok ugyanis akár 40 százalékkal is lecsökkenthetik a hő-veszteség mértékét.
7. Amennyiben pincével ellátott lakásban élünk, és a pincehelyiség fűtetlen, abban az esetben mindig le kell szigetelni a födémet. Ennek elmulasztása nem csak sokkal hidegebb padlót eredményez majd a földszinti szobák esetében, hanem alacsonyabb hőmérsékletet is.
8. Elegendő már egy 15 centiméter vastag üveggyapot szigetelés is ahhoz, hogy egy átlagos téglafal akár négyszer kevesebb hőt eresszen át, mint normális esetben.
9. A régi építésű lakásokhoz mérten az újabb otthonok átlagosan akár 60-70 százalékkal takarékosabbak, ha az energiafelhasználást vesszük figyelembe.
10. Tetőtér esetében a tetőt és a mennyezetet minden esetben szigetelni kell legalább 15-25 centiméteres szigetelőanyaggal, amivel kapcsolatban a könnyű súly miatt a legideálisabb a PUR hab vagy az üveggyapot.
11. A legjobb nyílászáró hőszigetelő képessége is sokkal kisebb, mint a falaké, éppen ezért érdemes minden módszert bevetni annak érdekében, hogy utólag szigeteljük, esetleg mentesítsük őket a huzattól.
12. A fűtőtestek mögé mindig szereljünk úgynevezett hőszigetelő lapokat, vagy hő-tükröket annak érdekében, hogy a radiátorból a fal felé irányított hő ne vesszen el, hanem a falról visszacsapódva is a lakásba kerülhessen.
13. A pincefödémekhez hasonlóan a padlásfödémek se maradjanak soha szigetelés nélkül! Ezek drasztikusan csökkenthetik fűtési költségeinket, lévén a meleg levegő az esetek többségében a nyílászárókon és a plafonon keresztül szivárog el. Éppen ezért érdemes a plafont akár belülről is szigetelni – példának okáért állmennyezettel, alá elhelyezett hungarocellel és így tovább.
14. Az ablakok utólagos hőszigeteléséhez ma már rengeteg olcsó kiegészítő érhető el. Az utólag felszerelhető extra üvegeken túl a huzatfogókon át az illeszkedésekhez felvihető szilikon csíkokig bezárólag rengeteg hasznos praktikával tehetjük hatásosabbá ablakaink szigetelését.

Hasonló bejegyzések