Sokan úgy tudják, a dugulást a legtöbb esetben a konyhában lefolyóba jutó ételmaradékok, a fürdőszobában pedig a hajmosás után fennmaradt hajszálak okozzák. Ezek mellett azonban csúnya dugulást tudnak okozni a különböző kozmetikumok, samponok, sűrű hajpakolások vagy hajbalzsamok, illetve a mosogatószerek is.
Ha meg szeretnénk magunkat óvni a kellemetlenségektől, a legjobb, ha szűrőket használunk, illetve ügyelünk arra, hogy ne használjunk túl sok tusfürdőt, sampont, illetve balzsamot fürdés közben. Ha azonban ezek betartása után mégis azzal szembesülünk, hogy áll a víz a kádban, a pánikba esés és a duguláselhárító tárcsázása előtt nyugodtan próbáljunk egynéhány olyan házi praktikát, melyek könnyedén szembenézhetünk a makacs lerakódással és dugulással is.

Az ecet és a szódabikarbóna együttes ereje

A háziasszonyok nagyon jól tudják, mennyire hasznos az ecet takarítás során. Nem csak a vízkő eltávolításban profi, hanem többek között az ecetet szokták emlegetni az egyik leghatékonyabb lefolyó tisztítóként is. Sokkal jobban kíméli a csöveket, mint az erős vegyszerek, mégis szembe tud nézni a legmakacsabb dugulással is. Az ecet mellett, a szódabikarbóna is hasonlóan sokoldalú szer, melyet sűrűn használhatunk tisztítás során. Akár a kádunkban, akár a mosdókagylóban észleljük a dugulást, csupán erre a két szerre lesz szükségünk, hogy elhárítsuk azt. Egy tölcsér segítségével juttassunk a lefolyóba fél pohárnyi szódabikarbónát, illetve egy egész pohár ecetet.
Ne essünk kétségbe, a szódabikarbóna az ecettel érintkezve rögtön habzásnak indul, az így keletkezett savak azonban garantáltan le tudják oldani a makacs lerakodásokat a lefolyócső belső felületéről. Hagyjuk hatni körülbelül 10-15 percig és ezután egy nagy kancsó forró vízzel öblítsük le a szennyeződéseket. Ha ez megtörtént, érdemes 5 perc után megnyitni a hideg vizet is, hogy mindent alaposan ki tudjunk mosnia csőből. Ez a módszer nem csak dugulás során alkalmazható, hanem megelőzésként is, emellett a kellemetlen szagokért felelős baktériumokkal is fel tudja venni a harcot.

Hasonló bejegyzések