Néhány évtizeddel ezelőtt még kuriózumnak számított, hogy egyesek megengedhettek maguknak egy tévékészüléket, gyakran az ismeretségi kör összegyűlt, és együtt nézték a filmeket és műsorokat. Hogyan jutottunk el a közösségi tévézéstől a számítógépen való filmnézésig és a HD minőségig?

Filmek régen

A filmek már egy jó ideje az életünk részei, eleinte még hang nélkül, feliratokkal, fekete-fehérben láthattuk a színészeket a vásznon, majd 1927-ben A dzseszzénekes című filmmel megnyílt az út a hangosfilmek ösvényén, a némafilmesek ideje pedig leáldozott. A hang mellett a színes filmmel is próbálkoztak, sőt, a térhatású mozik is megjelentek már a ’20-as években is. A számítógépek rohamtempójú elterjedésének hála nem kellett túlságosan sokat várni az animációs filmekre. Az első egész estés animációs film a Toy Story 1995-ös első epizódja volt, azóta készült még két rész. A számítógépes technológia folyamatosan fejlődik, egyre látványosabb, szebb képeket lehet alkotni. Egyre többen próbálkoznak a 3D technológiával, az egyik legsikeresebb alkotás az Avatar című fantáziafilm.

Hogyan nézzük a filmeket?

A mozik most is népszerűek a drága jegyárak ellenére is. Manapság a 3D-s mozik világát éljük, a legtöbben ilyen filmekre ülnek be. Az otthoni monitorok és tévék óriási kijelzővel rendelkeznek, nem is biztos, hogy megéri a családnak elmenni moziba, ha otthon is kiváló élményekkel lehet gazdagodni. Míg régen videóra kellett venni a tévében sugárzott filmeket, ma már szinte minden mozi megtalálható a világhálón, ráadásul néhány kattintással elérhetőek, még különösebb informatikatudás sem szükségeltetik a kereséshez és a letöltéshez. A minőség is gyökeresen változik, az egy CD-re felférő néhány száz megabájtos darabokat már felváltotta a több gigabájtos HD minőség.

Hasonló bejegyzések