Legyen szó bármilyen állatról, a tartásuk mindig hatalmas felelősséggel jár, éppen ezért fontos, hogy mielőtt hazavisszük az új kiskedvencünket tájékozódjunk annak tartásával, gondozásával kapcsolatban.

Azok az emberek, akik papagájokkal nőttek fel, nagy valószínűséggel mindent tudnak a papagájtartásról, azok azonban, akik csak felnőtt korban határozzák el, hogy valamilyen papagájt fognak otthon tartani el sem tudják képzelni, mennyi mindenre kell tartásukkal kapcsolatban odafigyelni.

Az a-z-animals.com szerint napjainkban több mint 350 féle papagájfajt tudunk megkülönböztetni. A csodaszép színű tollazattal rendelkező madarak természetes élőhelye általában melegebb, trópusi vidékeken található.

Ha madártartókká szeretnénk válni, első sorban azt kell szem előtt tartanunk, hogy a díszmadár nem egyenlő a dísztárggyal. A papagájok ugyanis folyamatos gondozást, törődést, és nem kevés foglalkozást igényelnek.

Minden papagájnak külön egyénisége van, ezért mindig türelemmel kell hozzájuk viszonyulnunk, hogy meg tudjuk őket ismerni, hiszen van olyan, amely barátkozósabb, és van, amely sértődékeny, ő akár depresszióra hajlamos is lehet. Új családtagunk kiválasztásakor emellett figyelembe kell vennünk a papagájfaj jellegzetességeit.

Az ara papagájokat jogosan nevezik a papagájok óriásainak. Aki ara papagájt szeretne otthon tartani, annak már a hely biztosítása is kihívást jelenthet. Az arák igen nagy méretekkel rendelkeznek, egy kifejlett példány akár az 1 métert is elérheti. Ezt szem előtt tartva kell kiválasztanunk a helyüket, mely értelemszerűen nem lehet egy egyszerű kis kalitka.

Mivel az Ara papagájoknak alapvetően nagy a mozgás igényük, fontolóra kell vennünk a szobai tartást, ilyenkor pedig az állat csak aludni, és enni tér be a saját helyére. A szobai tartáshoz be kell szereznünk különféle eszközöket, mint például a nagyméretű ülőfákat, de az arák nagy része a szobai hintákat is imádni szokta.

A legjobb, ha a papagáj kedvére ki-be járhat a kalitkájából.
Mivel az arák társas lények, ennél a papagájnál kiemelten fontos, hogy legyen társa, ugyanis a magány akár meg is betegítheti őket.

Hasonló bejegyzések