Ma már szinte egyetlen vállalkozás sem létezhet szerver gépek nélkül, legyen akármilyen kicsi cégről is szó. Egy-egy nagyteljesítményű gép vásárlása azonban komoly költségekkel járhat, ami miatt nem érdemes megvásárolni. Mit lehet ilyenkor tenni: bérlés vagy lízingelés!

Akár az autóknál

Szervervásárlást nem lehet megúszni, a vállalkozások életének a részévé vált, ezek nélkül nem lehet zökkenőmentesen működni, legyen szó kicsi vagy nagyobb cégről. Pontosabban meg lehet úszni, de a nagyteljesítményű számítógépeket egyszerűen nem lehet kikerülni, ha cégünk van. A kiadás jelentős, és ezt nem minden kis- és középvállalkozás képes kifizetni, ezért is találták ki a bérlést vagy a lízingelést.

Más megoldások

A szerverbérlés legnagyobb előnye, hogy nem kell százezreket letenni az asztalra, hanem havonta (vagy a megbeszéltek szerint) szerényebb összeget fizetni a használati díjért és a supportért. Ha a vállalkozásnak nincsenek felesleges százezrei, akkor a bérlés lehet a legjobb megoldás. Már nemcsak bérlésre, hanem lízingelésre is van lehetőség. Ilyenkor szintén nem kell egy összegben megvennünk a gépet, hanem szépen lassan vásároljuk meg azt.

Miért születtek ezek a megoldások?

Természetesen azért, mert igény volt rá. A szerverek hosszú távú befektetések, túl a gépeken az üzemeltetésük is pénzbe kerül, nem is beszélve a különféle szoftverekről és licenszekről, amiket még meg kell venni. A szerverek világa rendkívül gyorsan változik, folyamatosan módosulnak a cég igényei is, ezért nem biztos, hogy érdemes befektetni ilyen gépekbe, mert az alkatrészek és a folyamatos újítások is csak viszik a pénzt. Bérlésnél ilyen problémák nem merülhetnek fel, ha komolyabb (vagy ha éppen kisebb) teljesítményű gépre van szükségünk, akkor könnyebben válthatunk.

Hasonló bejegyzések