A devizahitelesek számára óriási megkönnyebbülést jelentett, amikor kölcsönüket az állam forintosította, hiszen ezzel nem csak a magyar gazdaságnak tettek jót, hanem a családok törlesztő-részletei is mérséklődtek, ezáltal alacsonyabb összegeken, kisebb mozgások mellett fizethetik kölcsöneiket.
Az állam azonban értelemszerűen csak a deviza alapon felvett kölcsönök esetében élt a fenti módszerrel, a forint alapú hitelekhez nem nyúlt hozzá, márpedig bizonyos esetekben érdemes egy vagy több régen felvett forint alapú hitelt is kiváltani egy újra. Hangsúlyozandó viszont, hogy csak bizonyos esetekben!

Mikor érdemes?

A hitelkiváltás lényege és célja az, hogy meglévő kölcsönünket vagy kölcsöneinket sokkal kedvezőbb törlesztő-részlet társaságában tudjunk visszafizetni, de nem csak azoknak érdemes a témában tájékozódniuk és érdeklődniük, akik nem elégedettek a jelenlegi törlesztőkkel, hanem azoknak is, akik szeretnének egyetlen hitelen belül több kölcsönt egyesíteni. A hitelkiváltással természetesen a forintosítás után is élhetünk, erre a kérdéses esemény utáni 60 napon belül lesz lehetőségünk. A hitelkiváltás során a korábbi kölcsönünket korábban díjmentesen törlesztjük egy összegben, amiért egyetlen pénzintézet sem számolhat fel extra költségeket. majd az új hitellel a mai, sokkal kedvezőbb feltételekkel törleszthetjük tovább a fennmaradó összeget.
Hogy forinthitelt érdemes-e kiváltani, az több tényezőtől is függ. A legfontosabb az, hogy milyenek az adott kölcsön kondíciói, azaz feltételei, ezáltal mekkora a kamata, a teljes hiteldíj mutatója és a törlesztő-részlete, és ehhez mérten a felváltó hitel mekkora kedvezményt tud felmutatni. Ez minden esetben egy kis utánajárást igényel, de nem igényel diplomát, hogy a rendelkezésünkre álló adatok alapján legalább körülbelül kiszámítsuk, hogy mennyivel fizethetünk majd kevesebbet meglévő kölcsönünkhöz mérten egy új hitellel.
Fontos ezen felül az is, hogy ha találunk is kedvezőbb hitelt, a hitelkiváltáshoz szigorú feltételeknek kell megfelelnünk, ami nem kizárt, hogy néhány évvel ezelőtt még könnyedén ment, mára azonban már problémát jelenthet. Jellemző probléma lehet például a nettó munkabér kapcsán tapasztalt csökkenés, illetve megnövelt elvárás a bankok részéről. Ha viszont a feltételek adottak, soha ne szalasszuk el forint hitelünk kiváltását sem, hiszen egy kevéske papírmunka után könnyedén olcsóbb törlesztő-részletek várnak ránk. Azt persze mindig vegyük számításba, hogy a hitelkiváltás is költségekkel jár. A végtörlesztés ugyan díjtalan, de az új hitel felvételének vannak költségei, amelyek bár elenyészőek lehetnek ahhoz képest, amennyit a későbbiekben megspórolhatunk, de fontos számításba vennünk, nehogy később meglepetés érjen minket.

Kérjünk bátran segítséget

Nagyon sokan azért nem élnek a hitelkiváltás lehetőségével, mert a mindennapi munka, rohanás és idegeskedés mellett egyszerűen sem idejük, sem energiájuk nincsen még egy problémát a nyakukba venni. Ha mi is ebben a cipőben járunk, kérjünk nyugodtan segítséget valamelyik hitelközvetítőtől, akiknek pontosan az a dolguk, hogy megtalálják számunkra például a legideálisabb kölcsönt a bankok aktuális kínálatából. Nyilvánvaló, hogy ennek is lesz majd plusz költsége, amit fontos lesz belekalkulálnunk a végösszegbe, de ha még legalább 2-3 évig kell fizetnünk egy hitelt, akkor biztosan megtérül majd a váltással a befektetett összeg és energia.

Hasonló bejegyzések