Akár akarjuk, akár nem, por mindig keletkezik a lakásban, ami nagyon megkeserítheti az életünket. Különben sem túl egészséges, ha a lakásunk poros és piszkos, folyamatosan takarítanunk kell. Az allergiások számára külön probléma lehet, ha por van a lakásban, folyamatosan kell takarítani.
1811 óta léteznek mechanikus seprűk, ezek azonban több port vertek fel, mint amennyit elnyeltek. A mai porszívó őse valamivel több, mint egy évszázaddal ezelőtt, 1901-ben készült el. Azóta a porszívók az életünk részévé váltak, számtalan márka és típus közül választhatunk. Porszívó nélkül nem is létezik ma már háztartás, de fontos, hogy porszívózás után gondosan ürítsünk, mert több kárunk származhat belőle, mint hasznunk, ha az összegyűjtött por és szemcsék visszajutnak a levegőbe.
A porzsákkal rendelkező porszívóknál a gép a zsákba szippantja a port, és azt kell üríteni akkor, amikor megtelik a zsák. Többféle porzsák típus van, mikroszálas, papír vagy textil, némelyik bizony eléggé átereszti a port. Amikor ki kell venni a porzsákot és kirázni, gyakran kisebb porfelhő vesz körül minket, és úgy érezhetjük, mintha nem is porszívóztunk volna.
A porzsák nélküli változatoknál is megvan ez a veszély, a tartály ürítésekor a por felszállhat, és visszaszáll a padlóra. A tartály tisztítása közben is ügyelnünk kell arra, hogy a csapnál ne legyen visszaáramló por. A vizes tartállyal rendelkező darabok jobb megoldások lehetnek az allergiások számára, de itt sem lehet elkerülni, hogy az összegyűjtött kosz ne áramoljon vissza a légtérbe.
A legjobb megoldás, ha a teraszon vagy az előtérben ürítjük a porzsákot, egyből kivisszük a szemétbe a tartalmát, utána pedig a kiáramló port összesöpörjük. Teljesen megszüntetni nem lehet a por visszakerülését a levegőbe, de vannak már kiválóan záródó porzsákok, amik használatával csak a töredékét ereszti át.
Rendeljen webshopon keresztül porzsákot vagy távirányítót: hdplanet.eu, ahol megtalálja a keresett terméket.
A konyhába nehézkes kicipelni a nagyméretű porszívót, a partvissal pedig a nehezen elérhető helyeken nem igazán tudunk takarítani, pedig nagyon fontos a tisztaság, főleg azon a helyen, ahol étkezünk, és ahol a finomságok készülnek. A konyhába ideális lehet az apró morzsaporszívó, mellyel gyorsan lehetőség van a kiszóródott apró szemcséket felszippantani.

Hasonló bejegyzések