Noha Kína még mindig rengeteg szénerőművel szennyezi környezetét a brutális tempóban fejlődő ipar energiaéhségének kielégítése céljából, ugyanakkor az állam a közelmúltban egyre komolyabb lépéseket tett annak érdekében, hogy amennyire csak lehet, megújuló energiából fedezze szükségleteit.
Nyilván még messze a cél, hogy Kína teljes egészében zöld energiából tartsa fenn gazdaságát, ellenben így is 9900 megawatt napelemes kapacitást kapcsol be az ország idén a hálózatába. Az állam célja, hogy rövidtávon elérjék a 150 gigawattos határt, amelynek részeként legszennyezőbb szénerőműveik jelentős többségét bezárhatnák.

Elképesztő adatok

A kínai nemzeti energiahivatal által kiküldött sajtóközleményből megtudtuk, hogy az ország az idei esztendő első 9 hónapjában 9,9 gigawattnyi napelemes kapacitást épített be a hálózatba. Hogy ez milyen elképesztő mértéket jelent, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy Magyarország villamos erőművekből származó kapacitása nem egészen 9 gigawatt. A közel 10 gigawattnyi új kapacitás jelentős részét, mintegy 8,32 gigawattot Kína kizárólag napelemes erőművekből nyeri, míg a maradék másfél gigawatt szintén napelemes rendszerekből származik, de ezeket nem erőművek formájában, hanem például középületek tetejére telepítették. Hogy tisztában legyünk ezzel a „mindössze” másfél gigawattos teljesítménnyel, jelenleg a Paksi Atomerőműnek 2 gigawattos a névleges teljesítménye!
A hírek szerint Kína ezzel még messze nem érte el célját, az energiahivatal bejelentése szerint ugyanis az ország 2020-ben szeretné kizárólag napenergia és más megújuló energiák segítségével elérni a 150 gigawattos kapacitást, ami nagy valószínűséggel sikerülni is fog nekik, hiszen már most közel 40 gigawatt környékén járnak, amit alig pár hónap alatt sikerült megvalósítania az országnak.

Dinamikus fejlődés várható

A kínai energiahivatal vezetője szerint konkrét tervet dolgoztak ki a dinamikus növekedés érdekében, így az a tervük, hogy a jövőben erőltetett tempóban telepítsék a napelemes rendszereket, amelyekkel évente legalább 20-30 gigawattal tudnák megnövelni a kapacitást. Noha Kína példátlan sikereket ér el a megújuló energiák felhasználása terén, korábbi terveiket azonban idén még nem tudták teljesíteni, hiszen korábban 2015-re közel 18 gigawattnyi napelemes kapacitást szerettek volna kiépíteni, amiből az első három negyedévben „csak” 10 gigawatt valósult meg.
Kína azonban nem adja fel, és jó úton halad céljai felé, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy csak az év első 9 hónapjában 30 milliárd kWh-t mutatott az energiatermelési mutató. Hogy mégis mennyire elmaradott ezen a téren Kína – vagy inkább milyen óriási az ország gazdasága –, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy ha terveik össze is jönnek, még akkor is csak fogyasztásuk 15 százalékát fedezik majd nem fosszilis energiatermelésből. Lesz tehát még az országnak hová fejlődnie!

Hasonló bejegyzések