Talán sokak számára lesz meglepő, de felmérések szerint Magyarországon a házaspárok 15-20 % él szexmentes kapcsolatban, és ez a szám évről évre növekszik. Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy miért van ez így, illetve, hogy valóban ez lenne a jövő?

A mindenfajta szexuális érintkezést nélkülöző kapcsolatok? Ez nem igazán lenne jó, ugyanis az intimitás hiánya, illetve a testi kapcsolatok nélkülözése komoly lelki problémákhoz vezethet, depresszióhoz, önértékelési és önbizalmi problémákhoz, de még a stresszt, a belső frusztrációt is növelheti.

Bár erről társaságban ritkán beszélünk, de ha megkérdeznénk az ismerős házaspárokat, hogy milyen gyakoriak náluk az együttlétek, akkor sajnos sok esetben hallanánk olyat, hogy nagyon ritkán vagy szinte soha. Akadnak persze olyan 40-50 éves párok, akik maguk választották azt az életformát, ahol már nem kap helyet a testi kapcsolat, manapság már egy több fiatal pár estében is ez tapasztalható, és már a 20-30-as korosztályt is érinti ez a probléma.

Az állatvilágban is van egyébként példa a szexmentes kapcsolatokra, mint például a pandáknál, akik bármit más csinálnak, csak szaporodni ne kelljen. De nem biztos, hogy az embereknek ez követendő példa lenne.

A testi kapcsolat nélküli házasság veszélyei

Az teljesen normális, ha vannak szexmentes időszakok egy házasságban. Ennek számos oka lehet, eltérő libidó, időszakos teljesítményproblémák, stressz, fáradtság stb. Ebben aztán sokan belekényelmesednek, és nem is tesznek semmit, hogy változás lépjen fel.

Ha viszont nincs testi kapcsolat, intimitás, az megmérgezhet egy házasságot. Most természetesen nem az aszexuális párokról van szó, akiknek eleve alacsony a libidója, és tudatos döntést hoznak arról, hogy nem akarnak testileg együtt lenni.

Most azokról a párokról beszélünk, akik belekényelmesednek, beleszoknak a szexmentességbe. Az intimitás és szexualitás azonban ugyanolyan létszükséget, mint az alvás vagy az evés. Az intimitás hiánya rossz hatással lehet az önbizalmunkra, az önértékelésünkre, de a mindennapi hangulatunkra is.

Hasonló bejegyzések