A szebbnél-szebb ékszerek viselése mindig is sokat jelentett az emberek életében, ámbár a történelem során a különböző korszakokban és más-más kultúrákban eltérő jegyeket fedezhetünk fel. Igaz ez mind az alapanyagokra, viselésük módjára, és az elkészítésükre egyaránt. Sőt, mi több, nemcsak a nők körében voltak népszerűek mindig is, hanem a férfiakéban is: sokáig a kor és a rang kifejező eszközeiként tartották számon őket.

Az ősi idők

Ha egy kicsit jobban szemügyre vesszük a barlangrajzokat, jól láthatóan felfedezzük, hogy már az őskorban is viseltek nyakláncokat, karkötőket, és más ékszereket a nők, a férfiak és a gyerekek is. A mostani viselethez képest annyi különbséggel, hogy akkoriban természetes anyagokból készítették őket kézzel: csontokból, kagylóból, csigából, fából, és növényekből. Az ősi időkben szimbolikus jelentéssel is bírtak, jelképezte az egy-egy csoporthoz való tartozást, vagy éppen hogy megbélyegezték velük a csoport tagjait. Sőt, babonás vonatkozása is volt, mert akkoriban azt tartották, hogy bizonyos ékszerek viselése megvédi őket az ártó szellemektől, szándékoktól.

Egyiptom

Az ókori Egyiptomban már valósággal kultuszként tartották számon az ékszereket. Megjelentek a rangkülönbségek, amelyeket különböző karkötőkkel, nyakláncokkal, gyűrűkkel jelöltek. Gyönyörű aranyból készítették őket, minden apró részletet gondosan megmunkáltak, elkészítettek, és gyakran színes üvegekkel is díszítették őket. Sok esetben láthatjuk, hogy szkarabeusz bogarat ábrázolnak az ékszereikkel, ami az ókori Egyiptomban az egyik legnépszerűbb motívumnak számított, hiszen hiedelmeik szerint az ártó szellemekkel szemben védelmet nyújtott, sőt mi több, szerencsét is hozott viselőjének.

Középkor

A középkorban leginkább nemesfémből készítettek ékszereket, jócskán előtérbe került a természetes alapanyagok felhasználásához képest. A nemesfém mellett pedig gyorsan népszerűvé váltak a drágakövek is, ezzel díszítették nyakláncaikat, gyűrűiket, fejdíszeiket, hajcsatjaikat, stb. A középkorban terjedtek el a vallásos ékszerek is, például a papok körében, és a keresztény egyház esküvői szertartásának ma is elengedhetetlen része: a karikagyűrű viselete.

Hasonló bejegyzések