Egy otthon egy komplett rendszer, melynek minden eleme fontos. Sajnos azonban a számunkra láthatatlan részekre igen gyakran nem fordítunk elegendő figyelmet. Ide tartozik többek között a lefolyórendszer is, melynek fontosságáról sokszor csak akkor értesülünk, amikor már megtörtént a baj és komoly galibát okoz.

Mitől dugulhat el a konyhai lefolyó?

A konyhában a lefolyónak nap mint nap komoly feladata van. Meg kell birkóznia tisztítószerekkel, zsiradékokkal, olykor ételmaradékokkal is. Amennyiben nem megfelelő hígításban használjuk a mosogatószert, ha túl sok ételmaradék vagy zsiradék kerül a lefolyóba, ezek fokozatosan lerakódnak a csövekben, egymásra tapadva megkövesednek, és szép lassan elzárják a lefolyó víz útját. Gondot okozhat még, ha nem megfelelően meleg a víz, amivel mosogatunk, hiszen a forró víznek nagy szerepe van a lerakódások feloldásában.

Hogyan előzzük meg?

Néhány egyszerű praktikával akár lefolyótisztítók használata nélkül is megelőzhetjük a problémát. Vásároljunk szűrőt a lefolyóba: ez mindössze párszáz forintos kiadás, azonban hosszú távú segítség. Műanyag helyett a fémet válasszuk, lehetőleg a nagyobb lyukút, mert az apró lyukak porítják a vizet, lassítják az átfolyást és megakadályozzák az öntisztulást. Emellett az is fontos, hogy az előbbi okokból ne is használjuk állandóan, csak olyankor, amikor esély van rá, hogy ételmaradék kerül a lefolyóba.
A másik kifejezetten hatékony módszer, ha havi egy alkalommal szűrő nélkül beleöntünk egy lábas forrásban lévő vizet a lefolyóba. Nem kell aggódnunk, a szifon garantáltan bírni fogja a terhelést, ráadásul ez szintén filléres módszer természetesen módon segít eltávolítani a lerakódásokat, így nem kell dugulástól tartanunk.

Hasonló bejegyzések